Video

Herdenkingsuitzending Kamp Vught te zien bij Omroep Brabant

4 mei 2021 om 06:30 • Aangepast 4 mei 2021 om 21:03
nl
Nu er nog altijd geen publiek bij mag zijn, maakt Nationaal Monument Kamp Vught dit jaar opnieuw een speciale herdenkingsuitzending. Een overlevende van het kamp heeft een bijzondere boodschap. Verder komt Joost Prinsen aan het woord, zingt kleinkunstenares Willemijn Smeet een speciaal lied en is er onder meer een kranslegging. De herdenking is dinsdagavond bij Omroep Brabant te zien op tv en online.
Profielfoto van Jessica Ranselaar
Geschreven door
Jessica Ranselaar

We zien Marie Verbraeken in de uitzending. In de oorlog is ze koerierster voor het verzet en biedt ze hulp aan onderduikers. Ze wordt verraden en komt via Haaren in Kamp Vught terecht. Marie mag dan inmiddels 100 jaar zijn, ze geeft nog altijd gastlessen op scholen. Een van de boodschappen die ze voor de kinderen: ze haat de Duitsers niet want 'haat heeft nog nooit iets opgelost'.

Naast het verhaal van Marie is er ook een bijdrage van acteur, zanger en schrijver Joost Prinsen (78). Zijn wieg stond niet ver van de plaats waar kort daarna het concentratiekamp in gebruik zou worden genomen.

'Muren'
Kleinkunstenares Willemijn Smeets zorgt voor de muzikale inbreng en zingt het lied 'Muren'. Ze schreef dat eerder voor Nationaal Monument Kamp Vught. Rosalie Beijerink en Pleun Fieten, leerlingen van het Maurick College, dragen tijdens de herdenking samen een gedicht voor.

Verder spreekt directeur Jeroen van den Eijnde het memorandum uit. Daarin worden de slachtoffers van de oorlog en in het bijzonder van Kamp Vught herdacht.

Kranslegging
Een van die slachtoffers is verzetsman Herman Alers. Hij werd op 4 augustus 1944, een dag na aankomst in Vught, in de bossen gefusilleerd. Zijn kleinzoon Herman en achterkleindochter Iris leggen tijdens de herdenking dinsdag een krans namens alle betrokkenen. Na de kranslegging is er twee minuten stilte.

De speciale herdenkingsuitzending is dinsdagavond om 18.00, 19.00 en vanaf 21.00 uur ieder uur bij Omroep Brabant op televisie te zien en bovenaan dit artikel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.