Son krijgt eigen Anne Frankboom: 'We moeten aan de oorlog blijven denken'

4 mei om 14:49
Luuk en Juka planten de Anne Frankboom.
Luuk en Juka planten de Anne Frankboom.
Luuk(11) en Juka (11) uit de jeugdgemeenteraad van Son en Breugel hebben dinsdagmiddag samen met burgemeester Hans Gaillard een nakomeling van de Anne Frankboom geplant in het park Vroonhoven in Son. “Anne Frank is het beroemdste kind uit de Tweede Wereldoorlog en daarom heb ik mij aangemeld om de boom te planten”, zegt Juka.
Profielfoto van Jade Smith
Geschreven door
Jade Smith

De wereldberoemde witte paardenkastanje uit 1850 stond in de binnentuin van het Achterhuis van Anne Frank in Amsterdam. In haar dagboek schrijft zij drie keer over deze boom. De oeroude Anne Frankboom waaide in 2010 om tijdens een storm. Stichting ElemenTree en Wereldboom verzamelden ongeveer 150 kastanjes. Boomkwekerij Van den Berk kweekte ze op, en een van de nazaten is nu geplant.

"Nu krijgt de boom een betekenis"

Burgemeester Hans Gaillard is dankbaar dat hij de bijzondere boom met de kinderen mocht planten. “Anne Frank brengt de gedachte aan de oorlog heel dichtbij. Met deze boom herdenken wij haar en alle andere slachtoffers van de oorlog. Nu kunnen de scholen die weleens een bezoek aan het Anne Frankhuis gebracht hebben, van dichtbij de boom bekijken”, zegt burgemeester Hans Gaillard.

"Het lijkt mij heel erg om ondergedoken te zijn"

Ook Luuk denkt dat de boom voor aandacht zorgt. “Op school schrijven wij ieder jaar een gedicht over Dodenherdenking. Nu krijgt de boom een betekenis. We moeten aan de oorlog blijven denken”, zegt Luuk.

Voor Juka is Anne Frank heel speciaal. “Ze schreef een dagboek en werd verraden. Het raakt mij heel erg om ondergedoken te zijn. Anne Frank kon al die jaren niet eens naar buiten. Ik word er best verdrietig van”, zegt Juka.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...