LIVEBLOG

Coronanieuws: De Jonge wil vaccinatiebewijs nog voor zomer geregeld hebben

4 mei 2021 om 06:11 • Aangepast 6 mei 2021 om 09:00
nl
In dit liveblog hielden we je dinsdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Er liggen nu 396 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Weekcijfers RIVM: 9451 coronabesmettingen in onze provincie.
  • Coronasterfte in januari was het hoogst sinds mei.
  • OMT: wacht met nieuwe Fieldlab-experimenten.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Deze liveblog is gesloten. Woensdag is er weer een nieuwe.

Liveblog

22.30

De Jonge wil vaccinatiebewijs nog voor zomer geregeld hebben


Het kabinet wil begin juni een besluit nemen over de invoering van een vaccinatiebewijs. De Tweede Kamer heeft daarna drie weken de tijd om zich te buigen over alle aspecten van zo'n bewijs, waarmee mensen straks kunnen reizen. schrijft zorgminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Wat hem betreft kan Nederland dan nog voor de zomervakantie inhaken op de Europese verordening die ten grondslag zal liggen aan het vaccinatiebewijs. Brussel streeft ernaar die verordening op 21 juni van kracht te laten worden.

21.15

Prognose De Jonge: deze week 815.000 prikken


Deze week worden naar verwachting 815.000 mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat zijn er flink meer dan de 658.000 mensen die de afgelopen week een prik kregen. Zorgminister Hugo de Jonge twitterde de nieuwe prognose dinsdagavond. De week loopt van maandag tot en met zondag. Het prikken gaat steeds sneller, stelt hij.

Vanaf donderdag kunnen mensen onder de 60 jaar met een medische aandoening een uitnodiging tegemoetzien voor een inenting, meldt een woordvoerster van zijn ministerie. Ze krijgen het vaccin van Pfizer of Moderna. Voor hen was aanvankelijk het AstraZeneca-vaccin bestemd. Maar vanwege zeldzame bijwerkingen heeft het kabinet besloten dit vaccin alleen aan 60-plussers te verstrekken.

19.41

Corona-effect ook duidelijk zichtbaar in verkoopcijfers occasions

De verkoop van tweedehands auto's is afgelopen maand flink gestegen in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Volgens data van branchevereniging Bovag wisselden in april dik 248.000 occasions van eigenaar, tegen bijna 186.000 in april 2020. Met name garagebedrijven en dealers verkochten meer auto's aan consumenten.

Daarbij moet wel worden aangemerkt dat april vorig jaar de eerste volledige maand was waar het coronavirus de verkopen drukte. Omdat destijds nog veel onzeker was over de impact van het virus waren huishoudens voorzichtiger met het doen van grote aankopen. In april dit jaar werden door garagebedrijven en dealers 118.000 tweedehandsjes aan particulieren verkocht. Dat was een jaar eerder nog meer dan 74.000. Tussen consumenten onderling daalde het aantal transacties van ruim 58.000 auto's vorig jaar naar bijna 57.000 auto's nu.

18.56

Fieldlab ziet OMT-advies als steun voor EK-wedstrijden met publiek

Fieldlab Evenementen ziet het OMT-advies over testevenementen als een 'steun in de rug' om evenementen als EK-voetbalwedstrijden met publiek komende zomer door te laten gaan. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om te wachten met het organiseren van nieuwe Fieldlab-evenementen die buiten worden gehouden met publiek tot de tweede stap in de versoepelingen kan worden gezet en er voldaan wordt aan een aantal aanvullende eisen.

In de adviesbrief die het OMT maandag naar het ministerie van Volksgezondheid stuurde, staat ook dat de strenge regels van Fieldlab die nu al zijn voorgesteld voor evenementen moeten blijven gelden. Zo moeten mensen die zich verplaatsen tijdens een optreden of wedstrijd een mondkapje op. Daarnaast moeten alle deelnemers en medewerkers zich binnen 24 uur voor het einde van het evenement laten testen op het coronavirus.

18.20

Hugo de Jonge maakt zich zorgen over 'versloffen' gedrag na eerste versoepelingen

Zorgminister Hugo de Jonge waarschuwt dat 'de eerste voorzichtige versoepelingen' ertoe leiden dat mensen het niet meer zo nauw nemen met de coronamaatregelen. Daardoor duurt het volgens hem veel langer voordat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt. "We moeten eerst een daling zien en als we die willen bewerkstelligen zullen we ervoor moeten zorgen dat ons gedrag niet gaat versloffen", zei De Jonge dinsdag in Sittard, waar hij een bezoek bracht aan het Zuyderland-ziekenhuis.

De minister zei dat het nog 'helemaal niet goed gaat. We raken wel over de piek in de ziekenhuizen heen, maar ze liggen nu nog hartstikke vol'. Hij wees daarbij op de ruim 170.000 besmettelijke personen in Nederland. De kans dat je iemand tegen het lijf loopt die ziek is, is volgens De Jonge 'fors aanwezig'. "Versoepelen is versloffen aan het worden en het risico daarvan is dat het langer duurt voordat we terug kunnen gaan naar het oude normaal."

17.46

Vorige week zijn 660.000 mensen gevaccineerd

Het vaccinatieprogramma krijgt weer meer tempo. Vorige week zijn volgens het RIVM 660.040 mensen gevaccineerd. Dat is meer dan in de weken ervoor. Het komt neer op ruim 92.000 prikken per dag. Alleen in de week van 5 tot en met 11 april kregen nog meer mensen een prik dan vorige week. Toen werden in zeven dagen tijd bijna 920.000 mensen gevaccineerd.

Bijna 570.000 mensen kregen vorige week een eerste prik. In totaal kregen ruim 4,4 miljoen een eerste vaccindosis toegediend . Verder kregen vorige week bijna 92.000 mensen een tweede inenting. In totaal hebben nu iets meer 1,2 miljoen mensen een herhaalprik gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig optimaal beschermd zijn tegen het coronavirus.

16.49

Ook Breda Live gaat dit jaar niet door


Ook dit jaar gaat Breda Live niet door. "De spelregels voor grootschalige evenementen in begin juli zijn nog steeds volledig onduidelijk, waardoor het voor ons te kort dag wordt om Breda Live te organiseren zoals we dat zouden willen", schrijft de organisatie. Breda Live wordt verplaatst naar 8 en 9 juli 2022. Het evenement zou dit jaar op 9 en 10 juli gehouden worden. In 2020 kon het Bredase festival ook al niet doorgaan vanwege het coronavirus.

15.43

Afgelopen week 9451 coronabesmettingen in Brabant

Het aantal geregistreerde coronabesmettingen in Brabant ligt iets lager aan dat van vorige week. Waar het RIVM toen 9917 meldingen binnenkreeg, waren dat er de afgelopen zeven dagen 9451. Ook in de rest van Nederland daalde het aantal positieve tests, tot 52.087. Afgelopen week lieten 410.855 mensen zich testen. Dat is 16% minder dan de week ervoor. Het aantal testen lijkt beïnvloed te zijn door de start van de meivakanties.

Vooral het aantal geteste personen onder de 18 jaar lag lager. Het percentage positief geteste personen is wel wederom gestegen, van 10,6% in de week van 21 tot en met 27 april naar 11,7% in de afgelopen week.

15.21

Dagcijfers: 1421 coronabesmettingen

Wachten op privacy instellingen...
14.50

Iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal mensen met COVID-19 dat is opgenomen in het ziekenhuis is iets gedaald. Op dit moment liggen 2613 coronapatiënten op de verpleegafdelingen en de intensive cares, zo meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) . Maandag waren dat er nog 2642.

Maandag steeg het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen juist na twee dagen van daling. Vorige week nam het aantal iedere dag toe. Op de ic's liggen nu 818 coronapatiënten. Er werden in totaal 47 nieuwe coronapatiënten op de ic's opgenomen. Dat zijn evenveel nieuwe opnames als maandag.

14.08

Meer jongere coronapatiënten in ziekenhuizen

De gemiddelde leeftijd van coronapatiënten in ziekenhuizen is in maart en april gedaald. Zowel op verpleegafdelingen als op intensive cares werden relatief minder ouderen opgenomen. Dat meldt Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE).

In maart en april was de gemiddelde patiënt met COVID-19 op een verpleegafdeling van een ziekenhuis ruim 63 jaar. In januari en februari was dit nog ruim 68 jaar. Op de intensive cares is een minder grote verschuiving te zien. Vooral op de verpleegafdelingen is duidelijk te zien dat er relatief minder 80-plussers met corona worden behandeld en meer mensen van tussen de dertig en zeventig jaar.

13.33

Pfizer: coronavaccin levert 26 miljard dollar op

Farmaceut Pfizer denkt dit jaar 26 miljard dollar (21,7 miljard euro) te verdienen aan de verkoop van het coronavaccin dat het bedrijf samen met biotechbedrijf BioNTech op de markt heeft gezet. Daarmee is dat vaccin alleen al goed voor ruim een derde van de omzet die het Amerikaanse bedrijf dit jaar verwacht te behalen. Wel staan er hogere onderzoeks- en ontwikkelingskosten tegenover. Voor dit jaar rekent Pfizer erop 1,6 miljard doses van het coronavaccin af te leveren.

13.20

Verdachte datalek GGD onder voorwaarden op vrije voeten


De rechtbank in Utrecht heeft de 21-jarige Mohammed Z. uit Heiloo dinsdag onder voorwaarden op vrije voeten gesteld. Z. wordt ervan verdacht dat hij persoonsgegevens stal uit het registratiesysteem van de GGD voor het testen op corona en deze te koop heeft aangeboden.

13.15

Breda Barst stelt jubileumeditie opnieuw een jaar uit

De jubileumeditie van Breda Barst gaat ook dit jaar niet door. Opnieuw gooit de pandemie roet in het eten. De organisatie van het tweedaagse festival vol pop, rock, metal, hiphop en dance kondigde dinsdag aan de 25e editie van het evenement te verplaatsen naar 17 en 18 september 2022.

“We hadden goede hoop dat het festival dit jaar wel door zou kunnen gaan”, aldus Breda Barst. “Echter is de toekomst nog te onzeker en het risico dat wij als stichting lopen te groot.” Het festival dat wordt gehouden in het Bredase stadspark Valkenberg kan geen aanspraak maken op het landelijke garantiefonds, omdat dit niet van toepassing is op gratis toegankelijke evenementen. Op 18 en 19 september, de data waarop het festival dit jaar gepland stond, is er wel als alternatief een online festival.

Wachten op privacy instellingen...

13.10

'Geef geen valse hoop over versoepelingen'

Het kabinet moet niet te hoge verwachtingen wekken over versoepelingen van de coronamaatregelen, want als versoepelingen toch niet kunnen doorgaan kan dat de 'geloofwaardigheid en effectiviteit' van de coronaregels aantasten. Dat stelt de Raad van State (RvS) in haar advies over de tweede verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19, waarin de coronamaatregelen zijn opgenomen.

Volgens de belangrijkste juridische adviseur van het kabinet zorgt 'een zo consistent en coherent mogelijk beleid' ervoor dat burgers en bedrijven de coronaregels blijven naleven. "De overheid moet hierover duidelijk communiceren", aldus de RvS.

13.00

Mensen uit nieuwe medische risicogroepen aan de beurt voor prik

Een nieuwe groep mensen met medische risico's komt in aanmerking voor vaccinatie tegen het coronavirus. Het gaat om mensen met bijvoorbeeld diabetes mellitus, mensen met een afweerstoornis en mensen met problemen aan luchtwegen, longen, hart of nieren.

Deze mensen worden vanwege hun medische toestand elk jaar ook al uitgenodigd voor de griepprik. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schat dat het om ongeveer 1,5 miljoen mensen gaat. De uitnodigingen worden in de komende drie weken verstuurd, te beginnen op donderdag.

Wachten op privacy instellingen...
12.00

We gingen dit weekend weer flink op pad

We gingen het afgelopen weekend weer meer op pad. Dat meldt parkeerapp Parkmobile op basis van het aantal parkeertransacties. Hoewel de coronamaatregelen nog steeds impact hebben op het parkeer- en reisgedrag van Nederlanders, lijken de eerste versoepelingen volgens Parkmobile meteen effect te hebben.

Waar doordeweeks nog een gemiddelde landelijke daling van 0,1 procent aan parkeertransacties ten opzichte van de week ervoor te zien was, steeg dat aantal tijdens het weekend flink met 9,2 procent.

11.40

EMA kijkt met versnelde procedure naar Chinees vaccin

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) kijkt met een versnelde procedure naar het Chinese coronavaccin van Sinovac. Op deze manier kan het middel sneller worden beoordeeld zodra het onderzoeksdossier compleet is. Bij deze zogeheten rolling review sturen de Chinese makers hun onderzoeksresultaten op zodra ze beschikbaar zijn.

De experts van het EMA zijn daardoor al ingelezen als ze een besluit moeten maken over de toelating van het vaccin in de Europese Unie.

11.30

Er liggen nu 396 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen


In de afgelopen 24 uur zijn 50 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er 21 meer dan maandag. In totaal liggen er nu 396 mensen met het coronavirus in de ziekenhuizen. Dat zijn er zeven minder dan maandag. Er werden in de afgelopen 24 uur 54 coronapatiënten ontslagen uit het ziekenhuis, twee patiënten werden overgeplaatst en vier zijn er overleden.

10.00

Inspectie waarschuwt voor verkeerd verpakte zelftesten

De staafjes die horen bij zelftesten op het coronavirus zijn steriel verpakt. Het is dan ook niet de bedoeling dat het deel met het watje aangeraakt wordt voordat het in de neus gaat. In principe is de test zo verpakt dat deze bij het staafje uit de verpakking is te halen, maar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft een melding gehad dat dat bij één soort zelftest niet goed is gegaan.

Bij de Flowflex van Acon kan het zo zijn dat de test moeilijk uit de verpakking is te halen zonder het watje aan te raken. Het advies is daarom de verpakking aan de onderkant open te knippen, zodat de test aan het staafje uit de verpakking gehaald kan worden. In elk geval moet worden voorkomen dat het watje met de handen wordt aangeraakt.

Wachten op privacy instellingen...
09.00

5,5 miljoen prikken gezet: 'Lichtpuntje'

De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant staat dinsdagochtend stil bij het feit dat er inmiddels meer dan 5,5 miljoen prikken zijn gezet: "Een lichtpuntje."

Wachten op privacy instellingen...
08.55

Burgemeester Oss blij dat ze afspraak kan maken voor prik

Burgemeester Wobine Buijs van Oss heeft een uitnodiging ontvangen voor een coronavaccinatie. En daar is ze heel blij mee, zo laat ze weten.

Wachten op privacy instellingen...
08.30

Aantal teststraten uit voorzorg dicht vanwege harde wind

Een aantal coronateststraten van de GGD is vandaag uit voorzorg gesloten vanwege de harde wind. Het gaat in elk geval om de teststraat in Zuidland (Zuid-Holland), Beverwijk (Noord-Holland) en Vlissingen. Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten en heeft code geel afgegeven. Langs de westkust, in het Waddengebied en in Zuid-Limburg komen zware windstoten voor van 75 tot 90 kilometer per uur.

05.58

Weekcijfers RIVM: meer dan 50.000 besmettingen

Het coronavirus is nog niet echt op zijn retour in Nederland. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk weer meer dan 50.000 nieuwe gevallen vastgesteld, voor de vierde week op rij.

Het exacte weekcijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorige week meldde het instituut iets meer dan 55.000 positieve tests, wat neerkomt op gemiddeld 7871 bevestigde besmettingen per dag. Dat cijfer was iets vertekend door een storing in de nacht van vorige week maandag op dinsdag.

05.55

Reizigers die terugkomen blijven vaak niet in quarantaine

De meeste mensen die tien dagen in thuisquarantaine moesten na een buitenlandreis, gaan toch naar buiten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Gedragsunit van het RIVM en de vereniging voor GGD'en, schrijft zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Het vaakst doen ze dat om boodschappen te doen.

05.53

Amerika test Pfizer/BioNTech vaccin voor jeugd

De Amerikaanse medicijnautoriteit FDA bereidt zich voor om begin volgende week het coronavaccin van Pfizer/BioNTech goed te keuren voor tieners van 12 tot en met 15 jaar, meldt The New York Times op basis van federale functionarissen. Het middel wordt al toegediend aan iedereen van 16 jaar en ouder.

05.52

Minder horecaondernemers stopten met hun bedrijf

Restaurants en cafetaria's hebben in het eerste kwartaal zelf relatief minder vaak hun bedrijf beëindigd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag het aantal bedrijfsopheffingen van dit soort ondernemingen aanzienlijk lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

De stevige afnames hangen mogelijk samen met de coronasteun van de overheid. De horeca gaat door de maandenlange gedwongen sluiting en strenge beperkingen wel door een hele moeilijke periode.

05.51

Coronasterfte in januari was het hoogst sinds mei

Artsen stelden in januari bij 4400 mensen vast dat ze zeker of vermoedelijk zijn overleden aan COVID-19 en dat is het hoogste aantal sinds mei. Dat melden onderzoekers van het statistiekbureau CBS op basis van doodsoorzaakverklaringen.

Alleen vorig jaar april telden de statistici meer sterfgevallen die waren veroorzaakt door het coronavirus, namelijk zo'n 6400. In totaal zijn in Nederland van maart 2020 tot en met januari dit jaar bijna 24.500 mensen overleden aan COVID-19.

05.47

OMT: wacht met nieuwe Fieldlab-experimenten


Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om te wachten met nieuwe Fieldlab-evenementen tot de tweede stap in de versoepelingen kan worden gezet. Dat staat in de adviesbrief aan het ministerie van Volksgezondheid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!