Ellen leeft al 20 jaar met kanker: 'Als ik schilder vergeet ik alles'

7 mei 2021 om 08:00 • Aangepast 7 mei 2021 om 09:27
nl
Ellen Selder-Berens (61) uit Nuenen leeft al twintig jaar met lymfeklierkanker. Door kunst te maken kan zij haar emoties kwijt. Met haar project 'Kunst na kanker' wil ze lotgenoten een luisterend oor bieden en de mogelijkheid geven om hun gevoelens te uiten in kunst. “Alle emoties mogen er zijn en alle emoties zijn goed."
Profielfoto van Jade Smith
Geschreven door
Jade Smith

Voor Ellen begon het met vermoeidheid en hoofdpijn. De diagnose kanker was snel gesteld: Ellen was ongeneselijk ziek. “Het was een grote klap. Ik dacht dat ik dood zou gaan”, zegt Ellen. “Zelfs over de muziek op mijn begrafenis dacht ik na.”

In de loop van de jaren werd ze meerdere malen behandeld. De kanker zaaide uit naar haar hoofd. In die periode stopte Ellen met de kunstacademie. “Maar al heel snel bleek dat alle angsten en emoties die ik had geen perspectief zouden bieden.” Schilderen was voor Ellen helend. “Door kunst te maken vergeet ik alles. Het is zo geweldig. Al mijn emoties komen op het doek terecht”, zegt Ellen.

“Zonder deze medicijnen zou ik er niet meer zijn”

Maar twee jaar geleden kwam er een onverwachte wending in haar leven. “De artsen zeiden: 'Er is hoop'.” En die hoop was immunotherapie, die alleen bij bepaalde soorten kanker kan worden aangeboden.

“Door het slikken van medicijnen worden mijn kankercellen in bedwang gehouden.” En deze medicijnen moet Ellen haar hele leven blijven slikken. “Het is een heftige tijd geweest, maar zonder deze medicijnen zou ik er niet meer zijn”, zegt Ellen. Als de medicatie niet meer aanslaat, dan is Ellen uitbehandeld. “Ik wilde alle kansen aangrijpen.”

Ellen ging de studie verlieskunde en creatieve therapie volgen om ook andere kankerpatiënten of hun naasten handvaten te kunnen bieden met het verwerken van kanker. “Door te praten, te kleien en te schilderen wil ik vormgeven aan deze emoties. Ik begin met kleuren waar ik op dat moment een bepaald gevoel bij heb. Alle emoties mogen er zijn en alle emoties zijn goed”, zegt Ellen.

"Ik wil mensen die kanker hebben bij elkaar brengen"

Ze is blij met wat ze nog kan doen met haar leven, maar ook hoe zij een bijdrage kan zijn voor anderen met haar initiatief ‘Kunst na kanker’.

“Ik wil mensen die kanker hebben bij elkaar brengen. Het raakt iedereen die daaraan verbonden is”, zegt Ellen. Ze biedt een luisterend oor, maar helpt kankerpatiënten ook hun emoties te uiten in kunst. “Deze kunstwerken verkopen we en het geld gaat naar KWF Kankerbestrijding." Ellen hoopt na corona ook exposities te kunnen organiseren om geld op te halen voor KWF.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.