Halve Marathon van Roosendaal gaat door, maar wel in je uppie

7 mei 2021 om 13:02 • Aangepast 10 mei 2021 om 09:44
nl
Hardloopfanaten uit de regio kunnen hun snelste schoenen weer uit de kast trekken, want de Halve Marathon van Roosendaal gaat dit jaar 'gewoon' door. Virtueel, dat wel. Een week lang hebben lopers straks de tijd om hun afstand zo snel mogelijk af te leggen. "Het is nu al geslaagd."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Nadat het evenement vorig jaar werd afgelast, was de organisatie vastberaden dat geen tweede keer te laten gebeuren. "We waren toen echt even uit het veld geslagen," vertelt voorzitter Edward Heijnemans. "Maar kort na de zomer zag je overal in het land al alternatieven voor dit soort wedstrijden ontstaan. Toen zijn wij ook alle scenario's op een rijtje gaat zetten."

Toch was er nog een tijdje hoop op een normale editie van het hardloopfestijn. "Zeker toen de eerste berichten over de vaccinatiecampagnes naar buiten kwamen. Maar in de winter kwamen we toch al snel tot de conclusie dat het 'm ook dit jaar niet zou worden. Toen hebben we eind februari definitief besloten verder te gaan met deze virtuele variant."

"In zekere zin lijkt het behoorlijk op de gebruikelijke versie. Je krijgt gewoon een startnummer, hardloopshirt en medaille."

Dat wil overigens niet zeggen dat iedereen straks voor zijn beeldscherm aan de bak moet. "In zekere zin lijkt het behoorlijk op de gebruikelijke versie. Je krijgt gewoon een startnummer, hardloopshirt en medaille. Het grote verschil is dat we nu de route niet hebben uitgestippeld, maar dat deelnemers op eigen verantwoordelijkheid de afstand naar keuze lopen. Daarvoor downloaden ze dan een app, die alles netjes registreert."

Een ander verschil is dat het niet per se op de oorspronkelijk geplande datum hoeft te gebeuren. "We geven deelnemers een week de kans om te lopen. Van 21 tot en met 27 juni, om precies te zijn. Groot voordeel is dat je het dus zelfs een keertje over kunt doen als je niet tevreden bent over je eerste tijd." En ook voor Edward zelf biedt het een unieke kans. "Normaal verkennen we de route vooraf grondig, maar op de dag zelf kan ik natuurlijk nooit meelopen. Nu kan ik zelf ook een rondje doen."

"Het zou zomaar kunnen dat we tegen die tijd wat bogen en spandoeken plaatsen. En er zal ook een fotograaf staan."

Toch ziet de organisator wel in dat het anders is dan met hordes publiek langs de kant. "Máár, afhankelijk van de maatregelen op dat moment, willen we wel kijken hoe we een stukje van die beleving kunnen toevoegen."

"Deelnemers kunnen natuurlijk  zelf bepalen om een stukje over de Oude Markt te lopen, waar normaal de start en finish liggen. Het zou zomaar kunnen dat we tegen die tijd wat bogen en spandoeken plaatsen. En er zal ook een fotograaf staan. Voor ons het in ieder geval al geslaagd, omdat het in ieder geval doorgaat. Volgend jaar maar weer vol gas."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.