Zomerse zondag na valse start, maar daarna is het weer gedaan met de pret

9 mei 2021 om 10:41 • Aangepast 9 mei 2021 om 13:37
nl
Wie blij wordt van zomerse temperaturen, wacht een fijne zondag. Het kan in Brabant wel 27 graden worden, vertelt Alfred Snoek van Weerplaza. Al waarschuwt hij ook voor een paar 'venijnige buitjes'.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Het was zondagochtend met een temperatuur van 17 of 18 graden al mild buiten", vertelt Alfred. "Prima weer. Maar rond kwart voor negen kwamen vanuit Frankrijk en België de eerste buien opzetten, met onweer. Eén bui net ten oosten van Tilburg en een andere trok over het uiterste westen van de stad. Onder meer in de buurt van Kaatsheuvel werden een paar klappers gemeld. De buien trokken noordoostwaarts en zorgden ervoor dat het zomerse weer even onderbroken werd."

Zomerse waarden
Daarna is het weer de beurt aan de zon. "Die zorgt ervoor dat de temperatuur uiteindelijk 's middags zomerse waarden gaat bereiken van 25, 26 en op een enkele plek misschien wel 27 graden."

Maar er zijn wel nieuwe buien op komst. "Al denk ik dat die buien in Brabant pas later in de avond en vooral in de nacht ontstaan."

Barbecue
"Dit betekent dat het zondagavond nog lang warm zal zijn. Prima weer om nog even lekker lang buiten te zitten, in de tuin", vertelt Alfred. "Daar hebben we dit voorjaar al zolang naar uitgekeken. Dit is de eerste avond dat het op uitgebreide schaal kan. Ik denk dat we overal in woonwijken de barbecues zullen ruiken."

Maar met de buien die zondagavond en -nacht over Brabant trekken, hebben we maandag ook nog te maken. "Al is het beeld wel heel wisselend. Op de ene plek valt het allemaal heel erg mee, zowel zondagnacht als maandag. Maar op een andere plek krijg je te maken met een flinke plensbui. De verschillen zijn regionaal echt groot."

Van alles wat
Die buien gaan de warme lucht verdrijven. "Maandag is het nog wel 18 of 19 graden in de middag, op momenten dat de zon even door de bewolking heen prikt. Maar na maandag komt de warmte niet terug. Het wordt ook niet koud hoor, een graad of 17. Vrij normaal voor deze tijd van het jaar. We krijgen komende week verder te maken met wisselvallig weer. Elke dag valt wel wat regen of zijn er buien, maar ook de zon laat zich elke dag even zien. We krijgen dus van alles wat. Heel normaal weer."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!