Peter doneert decennia oude goocheldoos van zijn vader aan museum

11 mei 2021 om 16:42
nl
Tientallen jaren toerde de vader van Peter Fonville uit Roosendaal als Mr. Willy langs feestjes en partijen met zijn goocheldoos. Nu heeft Peter de houten kist vol haast antieke trucs gedoneerd aan het puzzelmuseum in Joure. "Ik kan hem wel laten staan tot ik zelf doodga, maar dit is toch veel leuker?"
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

De goocheldoos was er al zolang als Peter (66) zich kan herinneren. Mijn vader is geboren in 1926. Op vrije jonge leeftijd heeft hij die kist gekregen en door de jaren heen steeds verder gevuld met nieuwe trucjes."

Goochelen is altijd zijn vaders grootste hobby geweest, weet Peter. "Zijn ouders hadden een hotel in Rijswijk, met een toneelzaal. Daar heeft 'ie jarenlang opgetreden. En toen hij na de oorlog in dienst was, heeft hij zelfs de andere militairen nog geëntertaind."

"Mijn vader heeft mij door de jaren heen de meeste trucs wel uitgelegd."

Toch heeft hij de passie nooit helemaal over kunnen brengen op Peter zelf. "Niet zo mijn ding. Mijn vader heeft mij door de jaren heen de meeste trucs wel uitgelegd. Dan deed je wat brandende kranten in een trommel en kwamen er koekjes uit. Of we maakten van één rood balletje plotseling vier balletjes. Kwestie van vingervlugheid."

Peter leerde door de jaren heen alle trucs van zijn vader.
Peter leerde door de jaren heen alle trucs van zijn vader.

Acht jaar geleden overleed Peters vader. Sindsdien was de kist in zijn bezit. "Ondertussen zijn veel trucjes niet echt meer te gebruiken. Het is allemaal wat sleets geraakt en de scharniertjes werken niet allemaal even goed meer." Hoogste tijd voor een nieuwe bestemming, vond hij. "Ik kan die kist wel laten staan tot ik zelf doodga en dan aan mijn kinderen doorgeven, maar het is veel leuker als meer mensen er van kunnen genieten. Dus toen ben ik op internet gaan zoeken naar geschikte musea."

"Het museum is natuurlijk dicht, maar speciaal voor ons gingen de deuren weer even open."

Uiteindelijk kwam Peter uit in Joure, een plaats in Friesland. "Daar heb je het puzzel- en spelletjesmuseum, vol met raadsels en breinbrekers. Ik was gelijk verkocht. Dus ik heb de eigenaar benaderd." Die was maar wat blij met het aanbod van Peter. "Hij nodigde me gelijk uit om langs te komen. Het museum is natuurlijk dicht, maar speciaal voor ons gingen de deuren weer even open. Hebben we een soort privétour gehad."

Afgelopen weekend is de kist vol herinneringen definitief verhuisd. Maar wie denkt dat Peter het moeilijk vond om de spulletjes van zijn vader weg te geven, heeft het mis. "Totaal niet. Al ga ik zeker nog een paar keer langs met mijn kinderen en kleinkinderen."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!