Demi wil definitief afrekenen met vooroordelen over mbo'ers

12 mei 2021 om 10:43 • Aangepast 12 mei 2021 om 13:00
nl
Als het aan de 24-jarige Demi van Overveld uit Bergen op Zoom ligt, is het gedaan met het stereotype beeld rondom mbo-opleidingen. Om definitief af te rekenen met alle vooroordelen, strijdt ze via de wedstrijd Mbo'ers Pakken Aan voor de rol van landelijke ambassadeur. Volgende week is de grote finale in Apeldoorn. “Ik heb mijn pitch al in mijn hoofd zitten.”
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Een klein jaar is Demi inmiddels ambassadrice van Curio, de grootste beroepsonderwijsinstelling van West-Brabant. Ze is daarmee hét gezicht van de opleidingen. “Vanuit die functie mag ik een hoop toffe dingen doen: ik maak reclame, mag af en toe als een soort gast van Jinek mijn verhaal doen aan een talkshowtafel en heb studenten geholpen bij hun studiekeuze.”

Daarnaast volgt Demi zelf nog een opleiding tot cliëntbegeleider én werkt ze met licht verstandelijk beperkten. Een propvolle agenda, dus. Toch hoefde ze niet lang na te denken toen de landelijke wedstrijd werd aangekondigd. “Het is zo’n gave ervaring. We hadden een grote opnamedag voor YouTube, onder leiding van presentator Jan Versteegh. Daar kregen we opdrachten voorgeschoteld, zoals een escape room.”

“Toen ik de aflevering later terugzag, leek het net alsof ik Jan snel wilde afwimpelen, haha!"

Het hoogtepunt? "Poe... Het grappigste was toen Jan even kwam peilen of het allemaal lukte bij ons team. Op dat moment waren we alleen net druk bezig om onze creatie te testen, dus ik zat vol adrenaline. Toen ik de aflevering later terugzag, leek het net alsof ik hem snel wilde afwimpelen. ‘t Is zonde, haha!”

Na iedere challenge riep de jury een top drie uit aan de hand van een aantal criteria. “Denk aan creativiteit, ondernemen en leiderschap. Dat laatste is mijn sterkste punt. Van de drie jurymomenten, ben ik twee keer ‘benoemd’.” Daarmee is Demi een van de grote kanshebbers voor de eindzege.

“Als je dit wint, mag je met ministers in gesprek over jouw kijk op het onderwijs."

Mocht Demi volgende week daadwerkelijk als winnaar uit de bus komen, staat haar heel wat te wachten. “Als je dit wint, mag je met ministers in gesprek over jouw kijk op het onderwijs. Waar loop je tegenaan? Wat kan er beter? Je hebt dus écht invloed. Mijn plan is om vooral veel met studenten in gesprek te gaan om te kijken wat er speelt.” Haar eerste grote missie staat ook al vast: “Ik wil af van het negatieve beeld dat nog steeds om het mbo hangt. Het is gewoon een heel goede basis voor de rest van je carrière.”

Met de finale in zicht, nemen de zenuwen bij Demi flink toe. “Ik probeer zoveel mogelijk afleiding te zoeken. Mijn pitch zit in ieder geval grotendeels in mijn hoofd.” Het wordt nog even spannend of het publiek haar boodschap ook echt zal horen. In totaal zijn er 42 kandidaten (van wie negen uit Brabant), onderverdeeld in Team Noord, Midden en Zuid. “Van iedere groep wordt één winnaar aangewezen, die vervolgens mag pitchen. Daaruit wordt dan de landelijke ambassadeur gekozen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.