Buurthuizen krijgen coronasubsidie: 'Het is huilen met de pet op'

12 mei 2021 om 16:01 • Aangepast 13 mei 2021 om 12:06
nl
De gemeente Best keert een coronasubsidie uit aan buurthuis Kadans en gemeenschapshuis de Vlinderhei. De buurthuizen kunnen het geld gebruiken om de schade door de coronacrisis op te vangen.
Profielfoto van Jade Smith
Geschreven door
Jade Smith

De gemeente benaderde afgelopen jaar tien buurthuizen in Best. Ze vroeg zich af hoe het op financieel vlak met hen ging. Buurthuis Kadans en de Vlinderhei gaven aan behoefte te hebben aan een coronacompensatie.

“We konden geen huur betalen”, zegt voorzitter Diana van Weert van gemeenschapshuis de Vlinderhei. Jaarlijks krijgt het buurthuis ongeveer 13.000 euro subsidie van de gemeente.

Maar sinds december is het buurthuis al gesloten. “Normaal verdienen we onze huur zelf terug door de verhuur van de zaal. Doordat we geen inkomsten hebben kunnen we de vaste lasten niet opvangen. Het is een beetje huilen met de pet op”, zegt van Weert.

“Mensen missen het buurthuis."

De gemeente ziet in dat de stichting niet de middelen heeft om de huurachterstand in te lopen. Daarom keert zij een subsidie van 2966 euro uit. “Het pand is van de gemeente, maar de boekhouding moet bij ons op orde zijn. We gebruiken de coronasubsidie in feite om de huur te betalen.”, zegt van Weert.

Het gemeenschapshuis stond voor corona vol in bloei. Er werd gedanst, gebiljart en koren zongen de longen uit het lijf. “Mensen missen het. Ze willen graag weer een keer biljarten”, zegt van Weert.

“Op dit moment is ons spaarpotje op. Als er nou een stoel kapotgaat, dan wordt het betaald van de algemene subsidie van de gemeente. Mochten we straks weer opengaan en ineens veel kinderfeestjes krijgen, dan kunnen we weer gaan sparen!"

Ook buurthuis Kadans leed in 2020 aan omzetverlies. De zaal kon niet worden verhuurd, er mocht een beperkt aantal mensen komen en de horeca was gesloten. Kadans krijgt een coronasubsidie van 27900 euro. De stichting geeft aan dit te willen gebruiken voor haar tekorten, maar wil er verder niets over kwijt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.