RKC officieus veilig na overwinning op FC Twente

13 mei 2021 om 16:25 • Aangepast 14 mei 2021 om 14:00
RKC lijkt zich donderdagmiddag te hebben verzekerd van nog een jaar Eredivisie. De club uit Waalwijk won dankzij twee goals van Sylla Sow met 2-1 van FC Twente. Wat viel er op in het Mandemakers Stadion?

1. Vuurwerk na rust
De eerste helft had in Waalwijk net zo goed schriftelijk afgedaan kunnen worden. Pas na dertig minuten werd de eerste échte kans genoteerd. Beide ploegen hielden zich in evenwicht en je kon je afvragen of RKC wel besefte welke belangen er op het spel stonden.

Hoe anders was de wedstrijd na rust. Vrij snel na rust was het Twente-spits Danilo die de score opende. Het leek een wakeupcall voor de ploeg van RKC-trainer Fred Grim. Want nog geen minuut later stond het alweer gelijk. Anas Tahiri stuurde Thijs Oosting weg richting de doelman. De aanvaller hield het overzicht en gaf de bal af op Sylla Sow die vrij kon scoren.

Daarmee was het nog niet gedaan met het vuurwerk. Want weer vijf minuten later was Sow weer het eindstation van een goed lopende aanval. De spits kwam voor zijn man en schoot de 2-1 tegen de touwen. Sylla Sow had twee weken geleden eigenlijk een schorsing van twee wedstrijden aan zijn broek. Door een gewonnen hoger beroep was de spits alsnog inzetbaar in het slot van het seizoen. Dat hoger beroep was goud waard voor RKC.

2. Rug tegen de muur
Er was aan spanning geen gebrek in Waalwijk, want na de 2-1 ging FC Twente nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. RKC kwam er nog maar sporadisch uit en bleef met hangen en wurgen overeind.

Grim zag de bui al hangen en switchte van systeem. Met het inbrengen van Finn Stokkers gingen de Waalwijkers met twee spitsen spelen in plaats van drie. Het bleek een goede omzetting want de druk van Twente werd minder. Toch bleef de stress onverminderd hoog.

Op de hoofdtribune leefde het personeel mee met de spelers. Zij leefde net als elke supporter tussen hoop en vrees. Degradatie had onlosmakelijk banen gekost binnen de club, maar met handhaving kan de club doorbouwen.

3. Handhaving zo goed als zeker
Ondanks dat nummer zestien FC Emmen nog op gelijke hoogte kan komen met RKC, lijkt het erop dat de Waalwijkers veilig zijn. RKC heeft namelijk een veel beter doelsaldo dan Emmen. Het verschil is dertien doelpunten.

RKC moet aanstaande zondag naar Feyenoord dat al uitgespeeld is. FC Emmen gaat op bezoek bij het al gedegradeerde VVV Venlo.

Aanvoerder Anas Tahiri durft nog niet uit te spreken dat RKC zich gaat handhaven, wel geeft hij uiteraard toe dat ze heel dichtbij zijn: