Video

Joods monument beklad met verf, 'Free Palestina' erop gekalkt

16 mei 2021 om 12:48 • Aangepast 25 mei 2021 om 12:40
nl
Het Joodse monument aan het Maasveld in Cuijk is beklad met verf. Ook is er de tekst 'Free Palestina' op gekalkt. De vernielingen komen op een moment dat de spanning in Israël en de Gazastrook enorm zijn opgelopen.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

Op het monument staat bovenaan de tekst: 'Tussen 1940 en 1945 werden zij uit ons midden weggehaald omdat zij jood waren'. Daaronder volgt een lijst met namen van Joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, met daarachter de kampen waar ze om het leven kwamen.

Eroverheen zit nu een grote hoeveelheid witte verf. Ook is pro-Palestijnse leus op de gedenksteen geschreven.

De politie kreeg zondagochtend een melding over de bekladding en ging poolshoogte nemen. Er hangen geen camera's bij het monument. Op Facebook laat de politie dan ook weten graag met getuigen in contact te komen.

Ogen gericht op Israël en de Gazastrook
Het Joodse monument is eigendom van de gemeente. Het is een gevel van de voormalige synagoge in het dorp, met een gedenksteen erop. Ervoor ligt een vloer van natuursteen, met een Davidster erop. Jaarlijks is er bij het monument een herdenking voor de omgekomen Joden.

Op dit moment volgt de hele wereld de ontwikkelingen in Israël de Gazastrook gespannen. Het hevigste geweld in jaren is daar losgebarsten. Het conflict tussen Palestijnen en Israël eist veel doden, nu er over en weer raketaanvallen zijn.

Pro-Palestijnse demonstratie Eindhoven
Op verschillende plekken in Nederland stonden en staan dit weekend demonstraties op de agenda om aandacht te vragen voor de situatie daar. In Eindhoven bijvoorbeeld kwamen zondag pro-Palestijnse demonstranten samen.

Witte verf op het monument (foto: SK-Media).
Witte verf op het monument (foto: SK-Media).
Het monument aan het Maasveld (foto: SK-Media).
Het monument aan het Maasveld (foto: SK-Media).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.