Alle versoepelingen op een rij: langer op het terras, sportscholen open

17 mei 2021 om 12:47 • Aangepast 18 mei 2021 om 12:22
nl
De terrastijden worden vanaf woensdag verruimd tot acht uur 's avonds en sportscholen mogen weer open. Het zijn een aantal van de versoepelingen die maandagmiddag door coronaminister Hugo de Jonge bekend zijn gemaakt. Volgens De Jonge zijn de coronacijfers genoeg verbeterd om de tweede ronde versoepelingen door te laten gaan.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

Er wordt vooral buiten meer mogelijk:

  • Er kan in grotere groepen worden gesport,
  • Horeca kan 's avonds weer eten serveren, omdat de terrastijden worden verruimd: van zes uur 's ochtends tot acht uur 's avonds (was zes uur).
  • Dierentuinen en pretparken mogen weer open.

Ook binnen kan meer:

  • Sportscholen mogen heropenen, net als dans- en muziekscholen.
  • Sekswerkers mogen weer klanten ontvangen.

In alle gevallen blijven wel regels van kracht zoals afstand houden. Dit zijn alle versoepelingen op een rij.:

Naar de sportschool of het zwembad:
Er wordt individueel of met maximaal twee personen en een trainer op anderhalve meter afstand gesport. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om kinderen en jongeren tot en met zeventien jaar. Wedstrijden en publiek zijn ook niet toegestaan. Kleedkamers zijn gesloten, behalve in zwembaden.

Buiten sporten in groepsverband:
Dit mag met maximaal dertig personen, met een onderlinge afstand van anderhalve meter. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan. Volwassenen onder de 27 jaar en kinderen mochten eerder al meer. Zij mogen bijvoorbeeld buiten gezamenlijk sporten zonder anderhalve meter afstand te houden.

Pretparken en dierentuinen open:
Pretparken en dierentuinen, zoals de Efteling en de Beekse Bergen, mogen weer open. Net als spellocaties buiten zoals minigolf, klimbossen en buitenspeeltuinen.

Hier geldt: één persoon per 10 vierkante meter. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. De binnenruimtes op deze terreinen, zoals een attractie binnen of een dierenverblijf binnen, blijven gesloten. Toiletten zijn wel open, net als looproutes door een binnenruimte, die nodig zijn om een deel van het buitenterrein te bereiken.

Muziekles binnen en cultuur buiten:
Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening binnen gaan open. Dit betekent bijvoorbeeld dat iemand weer muziekles, dansles en toneelles kan volgen.

Buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen mogen open. Dit zijn bijvoorbeeld openluchttheaters. Ook openluchtmusea, beeldentuinen en openluchtmonumenten gaan weer open. Hier geldt: één persoon per 10 vierkante meter.

Bootje huren:
Verhuurlocaties voor recreatieve activiteiten buiten mogen open. Dit betekent dat er bijvoorbeeld weer boten, kano’s en fietsen verhuurd worden.

Reizen met openbaar vervoer:
Vanaf komende woensdag vervalt het dringende advies om het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken. Het nieuwe advies voor alle manieren van vervoer is dan om zoveel mogelijk op rustige momenten te reizen. Vermijd drukte onderweg en op stations.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.