Christian brouwt pas 2 jaar, maar heeft nu al bijna het allerbeste bier

18 mei 2021 om 17:20 • Aangepast 19 mei 2021 om 16:20
nl
Pas een kleine twee jaar noemt Christian Verhoeven uit Nispen zichzelf officieel brouwer. Nu heeft hij met een van zijn bieren - de Houten Hasses - een zilveren medaille te pakken bij de Dutch Beer Awards. En dat allemaal door een idee van zijn vrouw. "Die heeft er gelukkig nog geen spijt van."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Het was in 2018 dat Christian voor zijn verjaardag een bijzonder cadeau kreeg van zijn vrouw Margareth. "Dat was een starterspakketje met alle basisingrediënten om kleinschalig wat te brouwen. Zo kon ik kijken of het iets voor me was. En of het een beetje smaakte. Da's natuurlijk ook maar de vraag." Nou, dat deed het wel.

"Ik kreeg van de hele groep unaniem een tien."

Niet veel later bedacht Christian om zelf eens wat te experimenteren. "Ik zocht uit hoe ik zelf een blond bier kon brouwen en heb een receptje samengesteld. Op een gegeven moment had ik een proeverijtje thuis met wat vrienden. Als klap op de vuurpijl heb ik ze toen bij de laatste ronde mijn eigen creatie voorgeschoteld. Ik kreeg van de hele groep unaniem een tien."

Dat was voor Christian hét moment om zichzelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Hij had alleen nog even een naam nodig. "Die hadden we zo te pakken: Koekwhouse! We zijn wel een tikkie prettig gestoord. Daarbij kom ik uit Tilburg, dus die kreet was vrij bekend hier in huis."

Inmiddels heeft hij al een behoorlijke reeks bieren geproduceerd. "Een stuk of twintig nu. En dat allemaal met de ketels bij mij thuis in de garage." Het project is dus behoorlijk uit zijn voegen gegroeid. Zeker omdat Christian ook nog altijd een fulltime baan in de IT heeft. Of dat nog een beetje te combineren valt? "Nog wel, zeg ik heel voorzichtig."

"Met een aardig rapport kun je vervolgens toch ook weer leuk reclame maken."

Het is maar de vraag of dat zo blijft, nu hij in de prijzen is gevallen met een van zijn bieren. Dat was trouwens helemaal niet de bedoeling van zijn deelname, vertelt Christian. "Ik heb me ingeschreven om eens van professionals te horen wat zij van mijn bier vinden. Met een aardig rapport kun je vervolgens toch ook weer leuk reclame maken."

Maar het liep anders. "We zaten naar die livestream te kijken en toen zag ik plotseling de Houten Hasses voorbijkomen." De jury beoordeelde het bier als tweede beste in de categorie 'zwaar donker'. Er waren volop complimenten voor de volle, zoetige stroopsmaak met een kleine toets van drop en een licht bittere afdronk. Daar kun je wel mee thuiskomen, vindt ook Christian zelf: "Ik heb de hele dag met een lach op mijn gezicht rondgelopen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.