Nieuwe politieagenten worden voortaan opgeleid in hun eigen buurt

21 mei 2021 om 14:56
nl
De komende vier jaar gaat landelijk bijna een kwart van alle agenten met pensioen, dus nieuwe instroom is hard nodig. Om de agenten in spe helemaal klaar te stomen voor het echte werk, gaat het politieonderwijs flink op de schop. Zo krijgen ze voortaan les vanuit nieuwe, regionale locaties in hun eigen buurt.
Profielfoto van ZuidWest TV
Geschreven door

Een van die 'nieuwe' panden is een voormalig politiebureau aan de Burgemeester Wittelaan in Bergen op Zoom. De afgelopen zes weken is het leegstaande gebouwtje omgetoverd tot een zogenaamde Leer- en Ontwikkelplaats (LOP). Volgens opleidingscoördinator Marco Smulders is het een groot voordeel dat agenten in opleiding nu niet meer helemaal naar Apeldoorn of Rotterdam hoeven. "Het scheelt een hoop reistijd en ze werken zo meteen in de omgeving waar ze zelf ook wonen."

Aan het uiteindelijke doel van de opleiding verandert weinig. "Goed politiewerk blijft het uitgangspunt," vertelt Smulders. Toch zal de opzet van het lesprogramma behoorlijk anders zijn dan vroeger. Zo is er meer vrijheid en ruimte om fouten te maken. "In de LOP's krijgen de studenten voortaan les in kleine groepen van zo'n acht studenten. Het is de bedoeling dat zij zelf hun eigen leerproces organiseren en zich gaandeweg bewust worden van de verantwoordelijkheden die het vak met zich meebrengt."

"De wereld verandert, en daarmee is ook het onderwijs regelmatig aan vernieuwing toe."

Verder is er in het PO21-onderwijs extra aandacht voor de aanpak van vrij nieuwe fenomenen, zoals cybercriminaliteit. "De wereld verandert, en daarmee is ook het onderwijs regelmatig aan vernieuwing toe." Daarbij krijgen de leerlingen ondersteuning van docenten én praktijkbegeleiders. "Dat zijn agenten die veel ervaring hebben en de studenten ook kunnen motiveren."

Aan belangstelling voor de opleiding is trouwens geen gebrek: jaarlijks melden meer leerlingen zich aan dan er daadwerkelijk geplaatst kunnen worden. Het grootste deel komt rechtstreeks van de middelbare school. "Maar we krijgen ook aanmeldingen van mensen die ouder zijn en meer levenservaring hebben. Die mix vinden we belangrijk."

De afgelopen zes weken werd het oude politiebureau omgetoverd tot een schoolgebouw. (Foto: Marvin Sluijter)
De afgelopen zes weken werd het oude politiebureau omgetoverd tot een schoolgebouw. (Foto: Marvin Sluijter)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.