Video

Duurzame boerderijwinkels in de schijnwerpers met speciale fietsroutes

23 mei 2021 om 08:00 • Aangepast 25 mei 2021 om 10:19
nl
Ze worden steeds populairder; boerderijwinkels, waar je je voedsel direct bij de boer koopt. Verser kan bijna niet. De Brabantse Milileufederatie lanceert zaterdag vijf fietsroutes langs landwinkels, afhaalpunten en restaurants die hun aangeboden eten zo duurzaam mogelijk aanbieden. Dus met maximale aandacht voor natuur, milieu en klimaat. "Bedrijven die dus geen landbouwgif gebruiken, maar de natuur hun werk laten doen", licht Jesper Bekkers van de BMF toe.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

De natuur- en milieu-organisatie wil met deze actie bereiken dat meer boeren overstappen naar een nog duurzamere manier van voedselproductie. Bekkers: "Dat is niet alleen goed voor de biodiversiteit, ook helpen deze landwinkels de boeren om een eerlijke en betere prijs voor hun producten te krijgen."

"Als mensen zo'n boerderijwinkel eenmaal hebben ontdekt, dan komen ze vaker terug om hier hun eten te kopen."

Want producten die direct vanaf de boerderij worden verkocht, zijn niet afhankelijk van tussenhandel zoals veilingen en supermarktketens. In Brabant zijn er nu 48 van dit soort bedrijven; landelijk zo'n 600. En het aantal groeit. "De belangstelling is ontzettend groot. Als mensen zo'n boerderijwinkel eenmaal hebben ontdekt, dan komen ze vaker terug om hier hun eten te kopen", vertelt Bekkers.

Zo leidt één van de routes rond Etten-Leur langs de Walnoothoeve in Hoeven, waar kippen uitgebreid de ruimte krijgen voor een goed leven voordat ze worden geslacht. Ook komen de fietsers langs de Heulhoeve, sinds 1990 één van de eerste biologische groentetelers in Nederland.

"We zorgen dat de bodem op een biologische manier in topconditie blijft."

Heulhoeve-eigenaar Joris van Aart licht toe: "Wij telen hier in onze kas zo'n dertig verschillende soorten gewassen. Zonder bestrijdingsmiddelen. We zorgen dat de bodem op een biologische manier in topconditie blijft. En daardoor hebben we nauwelijks ziektes in onze gewassen."

Naast zijn kas heeft Van Aart ook een winkel met tweeduizend producten. "Die zijn allemaal gegarandeerd honderd procent duurzaam geproduceerd. En sinds 2003 hebben we een webwinkel waar klanten zelf kunnen kiezen wat ze lekker vinden. En die worden dan aan huis bezorgd."

"Als je misschien nog niet naar het buitenland kan, pak dan deze zomer lekker de fiets en ga langs deze mooie bedrijven."

De Brabantse Milieu Federatie denkt dat door de fietsroutes meer mensen de duurzame boeren gaan ontdekken. Zeker in coronatijd. "Als je misschien nog niet naar het buitenland kan, pak dan deze zomer lekker de fiets en ga langs deze mooie bedrijven. En met volle fietstassen met gezonde, verse en duurzame spullen weer naar huis", lacht Bekkers.

De fietsroutes door Brabant zijn te vinden op een speciale website.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.