Video

WK terras zitten bij café in Breda: 'Dit is een ware uitdaging'

22 mei 2021 om 10:58 • Aangepast 25 mei 2021 om 10:05
nl
Bij café Boerke Verschuren aan de Ginnekenmarkt in Breda vindt sinds zes uur zaterdagochtend het officieuze wereldkampioenschap terras zitten plaats. Volgens café-eigenaar Johan de Vos is het een ware uitdaging. "Zeker gezien het weer en de tijdsduur."

Bladen bier, shotjes, je kunt het zo gek niet bedenken of het komt voorbij. Wanneer de competitie nog niet eens op de helft is zijn er al tafels met honderden euro’s op de rekening. Kroegeigenaar Johan de Vos kijkt zijn ogen uit, zo’n rappe stroom aan bestellingen had hij ook niet aan zien komen. “Ik dacht dat ik alles wel een beetje gezien had maar er zitten dingen bij vandaag dat je denkt: hoe kan het.”

Zo is er een tafel die om halfzeven 's ochtends nog niet eens de koffie en thee geserveerd had gekregen en ze bestelden al een fles sambuca. Al binnen een uur was die op. “Petje af, dat heb je goed gedaan”, reageert De Vos enthousiast. Het blijkt ‘sambucakoning’ Dennis. Het bleef niet bij die ene fles blijkt al snel, met vier vrienden tikte hij al vier flessen sterke drank weg en dat nog voor de middagklok.

Ludieke actie
Het idee voor het ludieke WK terras zitten ontstond nadat premier Mark Rutte kort geleden bekendmaakte dat de terrassen - omdat het de goede kant opgaat met het aantal coronabesmettingen - langer open mogen blijven. Van zes uur 's ochtends tot acht uur 's avonds in plaats van twaalf uur 's middags tot zes uur 's avonds. "Dat schreeuwde om iets moois", legt De Vos uit. Een zit van veertien uur dus en da's best pittig met een moordend drinktempo. "Als ik zo om me heen kijk vraag ik me af wie acht uur gaat halen en of ze nog wakker zijn voor de prijsuitreiking", lacht hij.

Het NK terras zitten in Breda startte om zes uur zaterdagochtend (foto: Ilse Schoenmakers).
Het NK terras zitten in Breda startte om zes uur zaterdagochtend (foto: Ilse Schoenmakers).

Eieren met spek
Het personeel van Boerke Verschuren houdt sinds zes uur nauwlettend de scores bij. Er wordt gecontroleerd wie aan kop gaat en ieder uur volgt een tussenstand. Flink wat olie op het vuur, want in plaats van op te geven vanwege een lage notering in het klassement, wordt er extra bijbesteld. Tom en Coen uit Rijen vallen nog niet in de top, maar denken nog kans te maken. "Er zijn er veel die de grote jongen uithangen, maar het is een marathon, geen sprint." De heren verwachten later nog wat dorpsgenoten die ze aan komen moedigen. "Dan gaat het zeker lukken en doen we nog een eindsprint."

Alle deelnemers - de aanmeldingen stroomden in mum van tijd binnen - kunnen rekenen op een gratis eitje en gebakken spek. "Degene die het volhoudt om te blijven zitten van zes uur 's ochtends tot acht uur 's avonds en de hoogste rekening heeft, mag een week lang op kosten van het café komen genieten op het terras.”

Tom en Coen gaan voor de winst. Foto: Ilse Schoenmakers
Tom en Coen gaan voor de winst. Foto: Ilse Schoenmakers
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.