Video

'Stop met buitensporig geweld', manifestatie voor vrijheid Palestina

23 mei 2021 om 16:52 • Aangepast 25 mei 2021 om 10:41
nl
Het moet klaar zijn met het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Dat was de boodschap van een vreedzame manifestatie op het Chasséveld die zondagmiddag in Breda werd gehouden ondanks de eerder deze week afgekondigde wapenstilstand. Zo'n 250 bezorgde Bredase burgers kwamen samen om op te komen tegen het geweld in de Gazastrook en te pleiten voor de vrijheid van Palestina. "Elk mens hoort vreedzaam te kunnen leven in de wereld."
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

Het Israëlisch-Palestijnse conflict loopt al sinds begin vorige eeuw, met wisselende periodes van rust en onrust. Al jarenlang wordt er dan ook betoogd om de kwestie onder de aandacht te brengen. De lange geschiedenis maakt het moeilijk het conflict in een paar zinnen uit te leggen. In een notendop worden Palestijnen met militaire hand onderdrukt door Israël. Terreurgroeperingen verzetten zich daar met geweld tegen.

Nu de onrust en het geweld in de Gazastrook opnieuw is opgelaaid werd het weer tijd om het conflict onder de aandacht te brengen, vinden de demonstranten. "Ik ervaar frustratie dat we niks kunnen doen. Het is een hele verdrietige aangelegenheid", vertelt organisator Esra Nous. "We roepen op om alsjeblieft te stoppen met het overbodige buitensporige geweld."

"Een heel mooi divers plaatje."

Op het plein verzamelde daarom een grote groep mensen zich met Palestijnse vlaggen en protestborden. Op een podium verschenen sprekers en werd zelfs gezongen, verrassend genoeg uit verschillende hoeken. Zo sprak Jan Hopman namens de katholieke kerk en was er ook een kritische joodse stem te horen, maar er waren ook sprekers die helemaal niets met een geloof te maken hebben.

Foto: Ilse Schoenmakers
Foto: Ilse Schoenmakers

De aanwezige demonstranten komen dan ook uit verschillende hoeken van de samenleving. "Een deel behoort tot de Palestijnse gemeenschap hier. Die worden dan vaak door Nederlandse buren of Surinaamse buren gesteund. Een heel mooi divers plaatje."

Wachten op privacy instellingen...

Met de manifestatie hoopt de organisatie politici te bereiken. Om een einde te maken aan het conflict is er internationale druk nodig denken ze, daar zal de politiek voor moeten zorgen. "Het is te hopen dat er ooit een keer een moment komt dat we allemaal rustig kunnen ademhalen en dat iedereen zegt: er is vrede op aarde. Maar dat is een moeilijk vooruitzicht."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!