Altijd verse bloemen op het graf door pluktuinen op begraafplaatsen

26 mei 2021 om 19:29 • Aangepast 27 mei 2021 om 07:10
nl
Nog dit voorjaar worden op drie begraafplaatsen in de gemeente Altena bloemenweides ingezaaid. Eenmaal in bloei kunnen bezoekers de bloemenweides gebruiken als pluktuin. "Zo kunnen zij verse bloemen bij het graf van hun naasten leggen", vertelt Janneke Romijn van de gemeente Altena.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Het inzaaien van de gazons met inheemse bloemmengels is een proef, benadrukt de gemeente. Een proef die van te voren is overlegd met de lokale uitvaartbranche, de dorpsraden en het senioren platform Altena. "We gaan voor een ingetogen bloemmengsel", vertelt Romijn. "We hebben gekozen voor een bloemmengsel met veel witte en gele kleuren."

"De bloemenweides trekken bijen en vlinders aan."

De drie gemeentelijke begraafplaatsen waar een pluktuin ingezaaid gaat worden liggen in de dorpen Almkerk, Genderen en Sleeuwijk. "We zaaien daar onderhoudsvriendelijke bloemenmengsels die bestaan uit inheemse soorten, met verschillende bloeiperiodes en bloeihoogtes."

De proef om gazons op begraafplaatsen om te toveren in een kleurig palet aan bloemen past in 'de tijdgeest' om meer en meer te vergroenen. "De bloemenweides trekken bijen en vlinders aan en hebben een positief effect op de biodiversiteit. Niet alleen voor de natuur op de begraafplaats zelf, maar ook in de omgeving. Het groen draagt bij aan een rustige sfeer en uitstraling."

Als de bloemenweides op deze drie locaties een succes zijn, kunnen ook op andere gemeentelijke begraafplaatsen bloemenweides worden aangelegd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.