Video

Baby- chimpansee geboren in Beekse Bergen, vader nog onbekend

27 mei 2021 om 10:47 • Aangepast 30 mei 2021 om 17:53
nl
In safaripark Beekse Bergen is deze week een West-Afrikaanse chimpansee geboren. De apensoort leeft in de regenwouden van Centraal- en West-Afrika en is ernstig bedreigd.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Onduidelijk is nog wie de vader van de kersverse baby is. "We hebben meerdere vruchtbare mannen in onze groep en de vrouwen paren ook met verschillende mannetjes. Uiteindelijk zullen we via een DNA-test vaststellen wie zich de vader van het jong mag noemen", zo zegt hoofd dierverzorging Kris Jansen.

Voor moeder Lenny is het haar vierde jong. “Dochter Lily zit ook nog bij haar in de groep. Voor haar is dit een mooie kans om te leren hoe ze om moet gaan met een kleintje, zodat ze zich kan voorbereiden op een zwangerschap. Dat zal nog wel eventjes duren, maar elke ervaring is mooi meegenomen", aldus Jansen.

Geslacht
Het is het eerste chimpanseejong dat het afgelopen jaar geboren is in een Nederlandse dierentuin. Onduidelijk is of het om een mannetje of vrouwtje gaat.

“Moeder Lenny houdt het jong heel erg dicht tegen haar aan. Daardoor hebben we dit nog niet kunnen zien. We hebben het al wel zien drinken en dat is altijd een goed teken. Lenny is een ervaren moeder en ze doet het prima."

Gedrag
Jonge chimpansees zijn te herkennen aan een wit plukje haar net boven hun billen. Dit is voor volwassen chimpansees een teken dat deze dieren nog jong zijn. Zolang ze dit witte plukje hebben, mogen de jongen bijna alles. Na een jaar of vier verdwijnt het witte plukje. Vanaf dan moeten de jongen zich aan de regels van de groep houden.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.