3000 mensen verwacht bij protestmars Eindhoven, gemeente geeft toestemming

28 mei 2021 om 12:58 • Aangepast 29 mei 2021 om 12:43
nl
De gemeente Eindhoven heeft een protestmars onder de noemer Walk Of Freedom goedgekeurd. Er is een vergunning verleend voor de manifestatie, die zondag tussen twee en vier uur 's middags gehouden wordt. Er worden zo'n drieduizend deelnemers verwacht.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

In andere steden is de afgelopen maanden vaker een Walk Of Freedom-demonstratie gehouden. Vooral mensen die tegen de coronamaatregelen zijn, komen hier op af. Ze prediken voor vrijheid, liefde en democratie. Het gaat om een 'dynamische' demonstratie, waarbij deelnemers door de stad wandelen. Start- en eindpunt is de parkeerplaats aan de Stationsweg in Eindhoven. De organisator zet onder meer een auto met aanhanger met daarop geluidsspeakers.

De manifestatie Walk Of Freedom vraagt om een grote inzet van medewerkers vanuit politie en gemeente, laat burgemeester John Jorritsma in een brief weten. Eerder liep een demonstratie in Eindhoven tegen onder meer de avondklok uit op ongeregeldheden.

Continu in beweging
Om rellen zoals in januari te voorkomen, heeft Jorritsma voorwaarden gesteld aan de demonstratie. Zo moet de organisatie tenminste één eigen toezichthouder per 25 deelnemers inzetten. Deelnemers moeten altijd anderhalve meter afstand van elkaar houden en de stoet wordt geacht continu in beweging te blijven.

"De afgelopen maanden hebben we gezien dat het houden van manifestaties, het hanteren van de coronamaatregelen, en het handhaven van de openbare orde hand in hand kunnen gaan, maar ook dat het niet vanzelfsprekend is", stelt Jorritsma.

De route van de 'dynamische' manifestatie door Eindhoven (bron: gemeente Eindhoven)
De route van de 'dynamische' manifestatie door Eindhoven (bron: gemeente Eindhoven)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.