Kunstwerken gestolen uit beeldentuin: 'Het was ze te doen om het brons'

30 mei 2021 om 13:57 • Aangepast 31 mei 2021 om 11:17
nl
Uit de beeldentuin bij grand café De Zwaan in Borkel en Schaft bij Valkenswaard zijn vijf bronzen beelden gestolen die daar tentoongesteld waren. Robby Verhagen van het café weet het zeker: het was de daders te doen om het metaal waarvan de kunstwerken gemaakt zijn.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"De beelden die zijn weggehaald, waren heel mooie kunstwerken van zo'n tweeduizend euro per stuk", vertelt hij. "Maar los daarvan: die kunstenaars stoppen hier hun ziel en zaligheid in. Ze zijn er maandenlang mee bezig. En dan wordt puur vanwege het materiaal zo'n beeld van de sokkel gebroken en omgesmolten voor iets van tweehonderd euro. Door mensen die te lam zijn om te werken. Dat steekt me nog het meest."

"Curator kreeg de schrik van zijn leven."

De diefstal kwam vrijdagochtend aan het licht. "Iemand die in onze tuin de beelden kwam bekijken, zag toen dat een aantal beelden ontbraken maar er was geen ravage. Die bezoeker heeft de beheerder van onze beeldentuin gebeld. Dat is een goede vriend van hem. Die vroeg of het kon kloppen dat er wat beelden weg waren. De beheerder is daarop meteen naar hier gekomen en die kreeg de schrik van zijn leven."

Robby houdt er rekening mee dat de daders niet alleen donderdagnacht hun slag hebben geslagen. "Waarschijnlijk zijn de daders in de nacht van woensdag op donderdag ook al langs gekomen."

"De kunstenaars zijn hier ondersteboven van."

Robby verzucht: "We werken allemaal hard. We hebben vanwege de coronacrisis toch al niet zo'n fijne periode achter de rug, helemaal in de horeca. Dan ben je net goed en wel weer open en dan krijg je zoiets..."

Ook voor de kunstenaars is de diefstal een klap. "Die staan hier namelijk op eigen risico. Daar hebben ze voor getekend. Ze zijn er ondersteboven van. Wij stellen al jaren beelden ten toon in onze tuin en er is nog nooit eerder iets gebeurd. En nu ineens dit. De kunstenaars hebben nu besloten alle bronzen beelden elke avond binnen te zetten en dan 's ochtends weer naar buiten te brengen, al is dat eigenlijk geen doen. Of ze nemen de beelden mee naar huis."

"Iedereen is nog steeds van harte welkom!"

Robby hoopt van harte dat de exposities in de beeldentuin hierdoor niet op hun gat komen te liggen. "Deze diefstal is natuurlijk heel vervelend, maar iedereen is nog steeds van harte welkom. De reacties van de bezoekers zijn heel enthousiast."

De beeldentuin bij grand café De Zwaan in Borkel en Schaft (foto: Robby Verhagen).
De beeldentuin bij grand café De Zwaan in Borkel en Schaft (foto: Robby Verhagen).
Een gazon vol beelden in Borkel en Schaft (foto: Robby Verhagen).
Een gazon vol beelden in Borkel en Schaft (foto: Robby Verhagen).
Het is met dit weer heerlijk toeven in de beeldentuin in Borkel en Schaft (foto: Robby Verhagen).
Het is met dit weer heerlijk toeven in de beeldentuin in Borkel en Schaft (foto: Robby Verhagen).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.