Björn Koreman moet spreekbeurt houden voor olympische marathon

30 mei 2021 om 15:02 • Aangepast 31 mei 2021 om 11:19
nl
Het klinkt ongeloofwaardig, maar de zes Nederlandse marathonlopers die zich hebben gekwalificeerd voor de Olympisch Spelen moeten eerst een soort spreekbeurt houden om te bepalen welke drie ook echt naar Tokio mogen. Onder hen Björn Koreman uit Geertruidenberg. Hij schat zijn kansen in het Omroep Brabant radioprogramma de Zuidtribune positief in.
Profielfoto van Marielle Bijlmakers
Geschreven door
Marielle Bijlmakers

Hij denkt zelf dat hij er wel goed voor staat. Maar is dat genoeg om aan de belangrijkste wedstrijd van het jaar mee te mogen doen? "Ik heb een mailtje gekregen waar ze rekening mee houden. Je plek op de seizoensranglijst, je progressie, de omstandigheden tijdens je marathon. Het zijn allemaal factoren die meewegen en die volgens mij in mijn voordeel zijn", aldus Koreman.

Commissie van elf man
De zes atleten moeten de spreekbeurt dinsdag voor een commissie van elf man houden. Daarin zitten onder anderen bondscoaches uit verschillende disciplines in de atletiek en vertegenwoordigers van de sportkoepel NOC*NSF en de atletencommissie.

Voor zover Koreman weet, wordt er geen rekenmodule losgelaten op de feiten die de atleten in hun spreekbeurt vertellen. "Het is daardoor lastig te zeggen hoe zwaar alles meeweegt, maar zo bepalen ze dat."

Mogelijke rechtszaken
Deze gang van zaken heeft niet de voorkeur, wat Koreman betreft: "Het is niet nodig. Als er van tevoren was gezegd dat de drie snelsten zouden gaan, dan was iedereen daarmee akkoord gegaan. Dit gaat altijd tot discussie leiden." Met daarbij een grote kans op een rechtszaak als de benadeelde atleten het er niet mee eens zijn. "Het is niet te hopen, maar de kans is wel redelijk aanwezig ja", denkt ook Koreman. "Ik hoop dat ze het voor de volgende Spelen anders doen."

Koreman lijkt zich geen grote zorgen te maken. "Ik denk dat ik er goed voor sta, maar het is wel apart hoe dit gaat. We moeten het ermee doen en gaan er het beste van maken." Maar hij vindt het wel idioot. "Het vreet zoveel energie, negatieve vooral. Dat is wel heel lastig", vindt de atleet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.