Video

Een zomer vol evenementen, daar gaan Mike Weerts en Nicky Opheij voor

31 mei 2021 om 17:43 • Aangepast 1 juni 2021 om 10:51
nl
Deze zomer weer dansen op een muziekfestival of genieten van theater, velen kijken er al naar uit. Kunnen de zelfstandigen in de culturele sector die evenementen alleen nog wel financieren, nu ze al zo lang zonder werk zitten? Het moét, vinden acteur Mike Weerts en model Nicky Opheij. Daarom trokken ze maandag in een busje de provincie door om geld op te halen. “Een worstenbrooike of Bossche bol is ook cultuur, dat geeft ons identiteit!”
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

“Wilt u een cultheld worden?”, spreekt het vrolijke duo voorbijgangers in de grote Brabantse steden aan. Geen moeilijke opdrachten of quizvragen, maar een qr-code naar een betaalsite. Wie een donatie doet, als is het maar één of twee euro, mag zich cultheld noemen. “Tof dat je meedoet! Dan krijg je van ons een button om iedereen te laten zien dat je de cultuursector steunt”, reageert Mike enthousiast, na weer een donatie.

De donaties komen terecht in een grote pot geld. Brabantse makers kunnen daar een beroep op doen, als zij financiële ondersteuning nodig hebben bij de organisatie van een publiek evenement.

"We genieten meer van cultuur dan we zelf doorhebben."

Sommige voorbijgangers denken in eerste instantie weinig met cultuur te hebben. “Ik denk dat wij er allemaal van genieten, meer dan we zelf soms doorhebben”, vertelt Nicky. “Graffiti, livemuziek, festivals, het hoort er allemaal bij”, vult Mike aan.

Het duo straalt een enorme trots uit voor de provincie. Weerts hoopt dan ook dat er aan het einde van de campagne een mooi bedrag opgehaald is, zodat de zomer in de provincie barst van cultuur. “’Als dit slaagt kunnen we aan heel Nederland laten zien: kijk wat wij als Brabanders gedaan hebben. We hebben gezorgd voor de mensen die het zwaar hebben in de culturele sector en daar gaan we nu zelf van genieten.”

Ook de Bossche bol is cultuur.
Ook de Bossche bol is cultuur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.