Studenten prikken mee tegen corona: 'Was best wel spannend'

7 juni 2021 om 17:23 • Aangepast 8 juni 2021 om 09:25
nl
Leerlingen van de opleidingen Verpleegkunde en Doktersassistent van Curio in Roosendaal en Breda helpen vanaf maandagochtend mee met vaccineren tegen COVID. Een bijzondere manier om ervaring op te doen voor de studenten: "Ik heb me meteen ingeschreven."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Al in januari werden de eerste lijntjes gelegd tussen de mbo-opleidingen en de GGD. "Eerder hebben onze studenten al geholpen met het rijksvaccinatieprogramma", legt begeleidster Monique Brouwer uit. "Toen bedachten we ons dat we ook een rol konden spelen in het prikken tegen COVID." De animo was meteen groot. "Tientallen leerlingen meldden zich meteen aan."

Toch heeft het nog even geduurd voor het daadwerkelijk zover was. "In het begin was er ook voor de GGD natuurlijk nog veel onduidelijk. Maar inmiddels loopt alles gesmeerd en zijn onze studenten opgeleid om te vaccineren."

"Het was in het begin wel spannend, hoor."

Een van hen is Jowhara Abdulahi. "Ik heb me meteen aangemeld. Vooral omdat ik het belangrijk vind dat je iets doet voor de maatschappij. En daarbij is het een mooie kans om meteen wat ervaring op te doen." In haar hokje bij de Roosendaalse vaccinatielocatie heeft ze haar eerste prikken inmiddels met succes gezet. "Het was in het begin wel spannend, hoor. Maar inmiddels gaat het op de automatische piloot. Af en toe zelfs zó automatisch dat ik denk: heb ik dit net niet al verteld?"

Een van de leukste dingen van het prikken? "De reacties van de mensen. Zo af en toe komt er nog iemand voorbij die liever een ander vaccin had gehad. Dan vertel je dat Moderna ook hartstikke goed werkt. Toch zijn de veruit de meeste mensen gewoon blij en opgelucht dat ze de prik gehad hebben." Daar blijkt geen woord van gelogen: na een van Jowhara's prikken, is de klant - zoals de gevaccineerden genoemd worden - vol lof. "Het deed bijna geen pijn."

"We hebben nu een groepje van ongeveer dertig studenten."

De komende maanden zullen de leerlingen van Curio meehelpen bij de vaccinatielocaties in Roosendaal en Breda. "We hebben nu een groepje van ongeveer dertig studenten," vertelt Monique. "Daarmee is er fulltime iemand beschikbaar hebben om te helpen. Per dag hebben we één leerling in Roosendaal en twee in Breda."

Monique is in ieder geval trots op haar studente. "Ze doet het hartstikke goed. De komende tijd ben ik hier iedere ochtend aanwezig om te begeleiden. Maar als ze het allemaal zo doen, hebben ze mij helemaal niet nodig, joh."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.