Video

Hilvarenbeek en Andreas Schotel, de kunstenaar die één van hen werd

28 augustus 2021 om 10:51 • Aangepast 28 augustus 2021 om 11:43
nl
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. Dit keer staat Hilvarenbeek centraal. #VerrassendBrabant
Profielfoto van Marielle Bijlmakers
Geschreven door
Marielle Bijlmakers

Hilvarenbeek ligt in het midden van de provincie en is natuurlijk bekend van de Bikse feesten, Elastiek Muziek Festival, de Beekse Bergen en de Vrijthof midden in het bruisende centrum van het dorp. Maar er is meer te vertellen, zo is er een bijzondere band tussen kunstenaar Andreas Schotel en Esbeek, één van de zes kernen van de gemeente.

Andreas Schotel wordt geboren op 20 april 1896 in Rotterdam. In de Eerste Wereldoorlog wordt hij gelegerd in Goirle en Baarle-Nassau. Daar maakt hij vluchtige portrettekeningen van soldaten en zijn superieuren. Na de oorlog kan hij verder leren op de Rotterdamse Academie. Hij leert er zijn vrouw kennen en in 1920 trouwen ze. Het Brabantse land blijft trekken en hij krijgt via via toestemming om op Landgoed De Utrecht in Esbeek te gaan wonen. Een jaar later is het geld op en moet hij terug naar Rotterdam. Lang zou hij niet wegblijven.

In 1924 krijgt hij toestemming om in een voormalig tuinhuisje in het bos van de Oranjebond van de Orde in Esbeek te gaan wonen. Het krijgt de naam 'De Schuttel' en Schotel blijft er zestig jaar met name in de zomermaanden komen, tot aan zijn dood. Zijn genegenheid voor Esbeek bleek uit zijn wens om hier ook begraven te worden.

De overwegend agrarische bevolking beziet hem aanvankelijk met enig wantrouwen, omdat hij ‘anders’ is als niet-katholieke, stadse mens uit Rotterdam. Daarnaast is hij kunstenaar, een beroep waar de inwoners nauwelijks benul van hebben en wellicht nutteloos vinden, en hij leest de communistische krant De Waarheid. Toch groeit er in de loop van jaren steeds meer vertrouwen tussen de Esbeekse bevolking en de kunstenaar, zo staat geschreven op de website over Schotel.

Tegenwoordig is er een Andreas Schotel museum in Esbeek, er is een Andreas Schotel wandelroute en overal in het dorp vind je kunstwerken van zijn hand. Deze route is in 2017 zelfs bekroond met de Brabant Stijlprijs.

Meer over Hilvarenbeek
De gemeente Hilvarenbeek ligt in Midden-Brabant en is 97 km² groot. Ze heeft ruim 15.700 inwoners en zes kernen: Baarschot, Biest-Houtakker, Diessen, Esbeek, Haghorst en Hilvarenbeek. Het bestaat al heel lang. In de Romeinse tijd werd het Taxandrië genoemd. Bekende inwoners van Hilvarenbeek zijn Jan Naaijkens en zijn zoon Zjef, die de voorman was van de legendarische groep de Veulpoepers (wie kent niet het nummer Den Egelantier). Hilvarenbeek is het Pezerikkengat met carnaval.

Bekijk de Omroep Brabant-uitzending van Mooi Brabant over Esbeek en Hilvarenbeek

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.