Stan Pijnenburg naar Olympische Spelen: ‘Dit is echt wel kicken'

8 juni 2021 om 12:38 • Aangepast 13 juni 2021 om 15:14
nl
Voor Stan Pijnenburg uit Haaren komt een droom uit. De 24-jarige zwemmer uit Haaren werd niet alleen geselecteerd voor het estafetteteam van de Olympische zwemploeg; hij mag vrijwel zeker ook starten op de 100 meter vrije slag. Net als destijds zijn grote idool en huidig chef de mission Pieter van den Hoogenband. ‘Dit is echt wel kicken.’
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

“Het is voor 99 procent zeker dat ik ook individueel mag starten op de 100”, glundert Pijnenburg. Het gevoel van trots is hoorbaar in zijn stem. “Dit is echt te gek. Een droom die uitkomt. Als klein jongetje van zeven jaar zag ik op de televisie Pieter van den Hoogenband goud pakken in Athene. Volgens mijn moeder zei ik toen: ‘Dat wil ik ook!’. En nu mag ik naar de Spelen… Alsof het zo had moeten zijn, he?”

"Ik heb Pieter pas één keer gezien en toen durfde ik niks te zeggen"

Specifieke tips and tricks van de drievoudig olympisch kampioen uit Geldrop heeft Pijnenburg overigens (nog) niet gehad. “Ik heb hem eigenlijk pas één keer in het echt gezien en toen durfde ik echt niks tegen hem te zeggen, haha.”

Van den Hoogenbands pr op de 100 vrij ligt op 47,68, gezwommen tijdens de Spelen van Peking in 2008. Die tijd is nog altijd ongenaakbaar, ook voor Pijnenburg (48,63). “Maar ja, Pieter zwom ook gewoon verschrikkelijk, verschrikkelijk hard. Ik wil in Tokyo sowieso een nieuw pr zwemmen, want het zal op dat niveau echt harder moeten dan mijn record van 48,6. Het halen van de halve finale is niet realistisch. Daar moet ik niet van uitgaan. En ook op de estafette wordt het moeilijk, al gaan we nog wel met elkaar op stage.

"Dit heb ik toch maar mooi gehaald"

Los van het zwemmen zelf, kijkt Pijnenburg vooral uit naar de ervaring. “Vanwege corona wordt het bezoek waarschijnlijk kort en krachtig, want je mag er niet te lang blijven. Maar ja: bij het zien van het olympisch dorp of het bad krijg ik zekers te weten kippenvel. Het gevoel van: dit heb ik toch maar mooi gehaald.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.