FC Den Bosch moet geldschieter Jordania 240.000 euro betalen

9 juni 2021 om 11:18 • Aangepast 17 juni 2021 om 12:05
nl
Er is eindelijk een einde gekomen aan de vechtscheiding tussen FC Den Bosch en de voormalige geldschieter Kakhi Jordania. De rechtbank besloot woensdag dat de Bossche voetbalclub hem ruim 240.000 euro moet betalen. Wel heeft de club op haar beurt nog recht op een schadevergoeding. De hoogte daarvan wordt later vastgesteld. 'Wat overheerst is dus vooral opluchting.'
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

Jordania werd in 2018 met veel tamtam gepresenteerd. Van alle plannen kwam uiteindelijk weinig terecht, mede doordat de geplande overname van de club werd afgekeurd door de KNVB. Daarna begon al snel het gebakkelei, uitmondend in een slepende rechtszaak waarin beide partijen niet tot een schikking wisten te komen.

De Georgiër had een veel hoger bedrag geëist, namelijk 1,8 miljoen. Dat bedrag werd door de rechtbank bijna helemaal van tafel geveegd. Uit het vonnis blijkt dat er tussen beide partijen discussie was over negen kostenposten, waarvan er vier op rekening kwamen van FC Den Bosch. Daarmee heeft hij uiteindelijk recht op 61.680 euro die de club moet terugbetalen.

Daarnaast moet de club hem ook het geleende bedrag van 250.000 euro teruggeven, zoals in de leenovereenkomst is vastgesteld. Dit bekent dat de zakenman nog recht heeft op 311.680 euro, aldus de rechtbank. Omdat de club ook recht op geld heeft, onder meer voor teambonussen en advocaatkosten, komt het verschuldigde bedrag neer op 241.349 euro.

Opluchting
"Het was nog even spannend of het de ene of de andere kant op zou vallen. De meeste punten zijn in het voordeel van FC Den Bosch uitgelegd. Wij zijn tevreden met de uitspraak", aldus advocaat Herman Knotter. Algemeen directeur Rob Almering: "Je hoeft geen hogere wiskunde toe te passen om te bedenken wat het betalen van 1,8 miljoen voor de club betekend zou kunnen hebben."

“Voor iedereen met een blauwwit hart is het een onzekere periode geweest. Velen waren bang voor het voortbestaan van de club. Wij hadden vanaf het begin vertrouwen in een goede afloop, maar je blijft natuurlijk afhankelijk van hoe de Rechtbank het ziet. Wat overheerst is dus vooral opluchting. Blij zijn we wel, maar dan vooral voor onze supporters en sponsors. Plezier putten we niet uit deze rechtszaak. We zijn een voetbalclub. Dan wil je winnen op het voetbalveld. Procedures kosten energie en geld en zorgen voor ruis. Liever waren we er daarom in onderling overleg uitgekomen", aldus Mr. Rob Kleijzen, portefeuillehouder juridische- en supporterszaken namens de Raad van Commissarissen.

"De situatie heeft ons lang gegijzeld gehouden en zolang je er geen streep onder kunt zetten, kun je niet echt verder. Nu kijken we vooruit. Al zo’n 900 supporters hebben hun seizoenkaart verlengd. Ook vrijwel alle sponsors hebben de club niet laten vallen en blijven aan boord. Jack de Gier bracht de durf in de lurven terug. Op dat nieuwe elan en op de trouwe clubliefde van de achterban die ons overeind hield, kijken wij uit naar een nieuw seizoen met elkaar en met nieuwe perspectieven."

Schadevergoeding
FC Den Bosch heeft wel nog recht op een schadevergoeding. Jordania was namelijk verplicht om vóór 1 juli 2019 de kosten te betalen voor de spelers met wie op zijn verzoek of met zijn goedkeuring langlopende contracten werden afgesloten. Dit deed hij echter niet. Daarop besloot FC Den Bosch de leenovereenkomst te ontbinden.

De rechtbank oordeelt dat de zakenman nu verplicht is de schade die de club hierdoor lijdt, te vergoeden. Het gaat vooral om schade uit kosten die de club vanaf 1 juli 2019 moest betalen voor spelers die door de zakenman werden aangetrokken. De hoogte van die schade moet in een andere procedure worden vastgesteld.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.