TikTok-dansen in wijken van Bergen op Zoom is een succes: 'Nog een keer!'

9 juni 2021 om 15:49 • Aangepast 10 juni 2021 om 14:28
nl
De jeugd uit verschillende wijken van Bergen op Zoom kan deze maand iedere woensdag en vrijdag komen dansen tijdens gratis TikTok-workshops in de buitenlucht. En dat slaat aan. Dansdocent Volkan Tasdan: “Vijftien meisjes gingen nog snel hun vriendinnen halen.” De workshops worden georganiseerd door dansschool House of Marqeez en Stichting Buurtcultuurfonds.
Profielfoto van Niek de Bruijn
Geschreven door
Niek de Bruijn

Tijdens de lockdown zag Volkan Tasdan socialmediaplatform TikTok flink groeien. Hij besloot een lessenplan te ontwikkelen om dansworkshops aan te bieden op populaire TikTok-nummers. “Binnen twee weken zaten de lessen helemaal vol, met zo’n 24 leerlingen.” Ook nu wordt hij nog bestookt met mailtjes van ouders die hun kind willen aanmelden.

TikTok-verslaafde meisjes
Toen Tasdan het met een aantal creatieve ondernemers over zijn workshops had, ontstond het idee om de TikTok-lessen bij goed weer buiten en gratis aan te bieden. Zo kunnen kinderen, wiens ouders een kleinere portemonnee hebben, ook meedoen. Met zijn TikTok-workshops brengt hij kinderen uit verschillende wijken bij elkaar, waardoor hij steun krijgt vanuit Stichting Buurtcultuurfonds. “We hebben toegevoegde waarde voor de gemeente.”

Wachten op privacy instellingen...

Tasdan tijdens de eerste editie in de buitenlucht nog niet hoe groot het animo zou zijn. “Toen we aankwamen in Fort-Zeekant, kwam er een meisje uit Halsteren aangefietst, omdat ze TikTok-verslaafd is. Vijftien andere meisjes gingen nog snel hun vriendinnen halen.” Volgens Tasdan zijn het vooral meisjes die op de gratis TikTok-workshops afkomen, in de dansschool had hij maar twee jongens. Wat de dansdocent het interessants vindt, is dat de meisjes alle danspasjes al kennen, zodra de muziek aan gaat.

De meeste jongeren hadden door de lockdown veel behoefte om te bewegen, merkt hij. “Toen we buiten moesten dansen, heeft een handjevol leerlingen het contract bevroren. Nadat we weer binnen mochten dansen, waren ze twee keer zo energiek dan de periode ervoor.”

'Nog een keer!'
Zelf zit Tasdan niet op TikTok, dus de lessen laat hij over aan twee van zijn docenten, onder wie een oud-lid van Kinderen voor Kinderen. “Zij zijn de nieuwe generatie.” Volgens Tasdan leven de docenten iedere week helemaal op, doordat zij iedere week nieuwe gezichten zien. Ook de jeugd is enthousiast. “Nog een keer! Nog een keer!”, klinkt het volgens hem telkens weer, waarna de vraag volgt in welke wijk ze de week erop te vinden zijn. “Dat is echt kicken, want dan hebben wij aan onze doelstelling voldaan.”

Wachten op privacy instellingen...

Eindpresentatie
“Elke wijk krijgt een specifieke TikTok-dansje, dat op een herkenbare plek in de wijk wordt gefilmd,” vervolgt Tasdan. House of Marqueez toont deze uiteindelijk tijdens een eindpresentatie in het gebouw de Zuid-Oost. De kinderen vertellen vervolgens wat ze zo ‘cool’ vinden aan hún wijk. De precieze datum van de eindpresentatie is nog niet bekend, omdat House of Marqeez bang is dat het tijdens een van de workshops gaat regenen, maar Tasdan verwacht de TikToks begin juli te kunnen vertonen. “In ieder geval vóór de zomervakantie.”

Woensdagmiddag 9 juni, tijdens de Nationale Buitenspeeldag, kan je van half vijf tot half zes mee TikTokken op het skatepark aan de boulevard, in de wijk Bergse Plaat. Vooraf aanmelden is niet nodig. Na afloop krijg je een goodiebag mee naar huis, met gezonde en sportieve zomerspullen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.