Karatekid Rick Sonnema heeft 1 kans op olympisch ticket: 'Echt klaar voor'

11 juni 2021 om 19:00
nl
Rick Sonnema uit Wijk en Aalburg hoopt zich zaterdag te plaatsen voor de Olympische Spelen. De karatekid heeft één kans op zo’n felbegeerd ticket en dus staat de druk er vol op voor Sonnema. “Dit kan de belangrijkste dag van mijn leven worden.”
Profielfoto van Job Willemse
Geschreven door
Job Willemse

Karate is deze zomer voor het eerst een Olympische discipline. En waarschijnlijk ook meteen voor de laatste keer, want in 2024 zal karate geen olympische sport meer zijn in Parijs.

“En daarom zie ik dit als mijn enige en laatste kans om uit te kunnen komen op de Olympische Spelen. Het is do or die”, zegt Sonnema vanuit Parijs, waar het kwalificatietoernooi dit weekend plaatsvindt.

Spanningen
“Wellicht keert karate terug op de Spelen van 2028, maar dat is hoogst onzeker en dan zou ik 31 jaar oud zijn. Daags voor dat belangrijke kwalificatietoernooi is de spanning al aanwezig bij de 23-jarige Sonnema. “Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het niet zo was. Ik zie dit als de grootste wedstrijd uit mijn leven tot nu toe. De belangrijkste wedstrijd ook. Al hoop ik dat hierna een nog grotere wedstrijd zal volgen, als ik me kan plaatsen voor de Spelen deze zaterdag.”

Vergrote kans
Sonnema, die naast zijn sport ook nog eens veertig uur per week commercieel medewerker is, denkt dat de vorm van de dag van belang is dit weekend. “De vijf beste karatekids zijn al geplaatst. Ieder land mag één sporter sturen en daardoor zijn de beste landen niet aanwezig op dit toernooi. Dat vergroot mijn kansen wel. Alles zit dicht bij elkaar, maar ik ben er helemaal klaar voor.”

In Parijs moet Sonnema het wel stellen zonder vrienden en familie. Door corona is er geen publiek welkom. “We zitten zelf vanaf donderdag in een bubbel en worden meerdere keren getest, mogen alleen het hotel uit om te trainen of voor de wedstrijden. Natuurlijk is het jammer dat ze er niet bij kunnen zijn. Ze kunnen je net dat laatste zetje geven. Gelukkig kunnen ze wel meekijken via een livestream en hopelijk zien ze dan hoe ik het ticket binnenhaal.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.