Video

Wonderen bestaan en dat merk je nog iedere dag

1 juli 2021 om 18:42 • Aangepast 25 juli 2021 om 19:38
nl
Omroep Brabant toert de hele zomer door onze provincie. Iedere gemeente bezoeken we in juli en augustus. De toeristische tips en bijzondere verhalen vind je in #VerrassendBrabant. Ditmaal gaat het over de gemeente Boxmeer.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Er zijn elk jaar zeker drie dagen waarop inwoners van Boxmeer thuis blijven. Of anders gezegd: hun dorp niet uit hoeven om zich te vermaken tijdens een aansprekend evenement:

  • Op carnavalsmaandag vanwege de Metworstrennen, een wedstrijd van vrijgezellen te paard.
  • Op de tweede zondag na Pinksteren is er de Heilig Bloedprocessie, ook bekend als de Vaart.
  • Ten slotte: de wielerronde Daags na de Tour die net als vorig jaar wegens corona moest worden geschrapt.

Waar het tijdens het Metworstrennen en het fietsen vooral voor de toeschouwers lang leve de lol is, gaat het er veel serener, veel vromer zelfs, aan toe tijdens de processie. Ook al wordt die in de regel in juni gehouden, in juli of augustus kun je er eveneens wat van proeven door een bezoek te brengen aan de crypte onder de huidige Sint-Petrusbasiliek. Daar voltrok zich naar verluidt in 1400 een mirakel. Of je kunt tot jezelf komen bij het rustaltaar op 't Zand.

Op die plek sta je tegelijk met één been in het buitengebied van Boxmeer, dat wordt gekenmerkt door een wonderlijke speling van Moeder Natuur en cultuur. Het staat bekend als het Maasheggenlandschap. Een uniek stukje natuur langs de oevers van de Maas, dat zich via Beugen en Oeffelt tot in de aangrenzende gemeente Cuijk uitstrekt.

Wil je de andere kant op, richting het zuiden, dan kom je via de kerkdorpen Sambeek, Vortum-Mullem en Vierlingsbeek uit in Overloon. Deze laatste plaats heeft wonderwel de draad kunnen oppakken na de enorme slag die er tijdens de Tweede Wereldoorlog woedde. Dit jaar is het overigens precies 75 jaar geleden dat op de plek waar vele burgers en soldaten het leven lieten, het Oorlogsmuseum Overloon werd opgericht.

Meer over Boxmeer:
De gemeente Boxmeer beslaat een oppervlakte van bijna 114 vierkante kilometer en er wonen circa 29.600 mensen. Ze is nog even zelfstandig: per 1 januari gaat Boxmeer met Cuijk, Mill en St. Hubert, Grave en Sint Anthonis op in de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

Visitekaartjes zijn Dionne Stax (bekend van radio en tv) en Emile Roemer. Het voormalig gezicht van de SP in Boxmeer én Den Haag is niet voor niets bereid gevonden mee te werken aan de Sokkeltocht. Politiek gezien was ook wijlen Dien Cornelissen (ex-lid Eerste én Tweede Kamer) een boegbeeld.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!