Video

De meest oranje straat van Nederland, heeft alle kleur verloren

11 juni 2021 om 19:30 • Aangepast 21 juni 2021 om 16:42
nl
Het EK begint vrijdagavond, maar in de Irenestraat in Goirle is daar helemaal niets meer van te merken. De straat kleurde vanaf 1998 tijdens elk EK en WK oranje en werd uitgedost met vlaggen, leeuwen en andere versieringen. In 2021 zie je daar niks meer van. Dat komt onder andere door een conflict over de buurtkas.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

De straat stond lange tijd bekend als de meest oranje straat van Nederland en kon zelfs op internationale aandacht rekenen. Tv-ploegen uit Japan en Duitsland gingen langs en Harry Vermeegen ging er op bezoek. Maar op een gegeven moment was het gedaan met de saamhorigheid in de straat.

Greep uit de kas
Er ontstond een conflict over het budget. Iemand zou zelfs een greep uit de kas hebben gedaan, waarmee alle versieringen werden betaald. "Het is hier helemaal weg", zegt een man die al lang in de straat woont.

"Ik heb geen idee", zegt een andere bewoonster. "Ik woon hier pas een jaar." Want ook dat speelt natuurlijk mee. Nederland heeft al zeven jaar niet meegedaan aan een EK of WK en sindsdien zijn er veel nieuwe mensen in de straat komen wonen die nooit iets mee hebben gekregen van de oranjegekte in de straat.

Een andere bewoonster uit de straat vertelt dat het zeker niet allemaal haat en nijd is in de straat. "Het is hartstikke fijn om hier te wonen en we hebben echt geen ruzie met elkaar, maar we hebben de oranjegekte achter ons gelaten."

Wie weet komt de oranjekoorts toch nog een keer terug in de Irenestraat. Een vrouw die er sinds drie jaar woont zegt: "Ik ga zeker nog wat vlaggetjes ophangen. Wij zijn fan!" Het is een begin...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.