Turntrainer FlikFlak Den Bosch geschorst wegens grensoverschrijdend gedrag

17 juni 2021 om 11:35
nl
Nico Zijp, hoofdtrainer bij FlikFlak in Den Bosch, is volgens het Noordhollands Dagblad geschorst voor grensoverschrijdend gedrag in het turnen. Hij is de eerste trainer die geschorst is door de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Het gaat om een voorwaardelijke schorsing van één jaar.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Leon Kersten
Geschreven door

Zijp is naast trainer bij FlikFlak ook coördinator van het regionaal talentencentrum Topturnen Zuid. Het ISR heeft de uitspraak wegens privacyregels geanonimiseerd naar buiten gebracht, maar volgens het Noordhollands Dagblad gaat het om Nico Zijp.

Tegen de bewuste coach zijn, zo valt uit de uitspraak op te maken, in ieder geval veertien aangiften gedaan. Het gaat daarbij om:

  • Klachten over het negeren van turnsters bij blessures of als ze niet aan het verwachtingspatroon voldeden,
  • Intimidatie (schreeuwen en kleineren),
  • Tegenspraak niet dulden,
  • Voortdurende kritiek leveren op het gewicht van turnsters en hen onder druk zetten om af te vallen.

Een aantal turnsters gaf aan dat ze daardoor psychische schade hebben geleden.

De coach ontkent in zijn verweer vrijwel alle beschuldigingen. Van intimideren en kleineren was volgens hem geen sprake. Hij meent dat de klachten tegen hem vooral komen door de teleurstelling van de turnsters en hun ouders over het niet halen van gedroomde doelen. De coach geeft toe dat hij wel eens heeft geschreeuwd, maar volgens hem nooit met verkeerde bedoelingen. Hij beweert ook nooit druk bij de turnsters te hebben gelegd om af te vallen.

De tuchtcommissie oordeelt dat er wel degelijk sprake is van grensoverschrijdend gedrag en legde daarom de straf op. Die is bedoeld als een stevige stok achter de deur en dat is volgens haar nodig 'gezien de ernst en duur van de bewezen overtredingen' en om herhaling te voorkomen. De coach kan in beroep gaan tegen zijn straf.

Zijp is de begeleider van onder anderen turnster Tisha Volleman uit Eindhoven, die nog strijdt om een plek in het olympisch team voor de Spelen in Tokio.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.