Video

We blijven bouwen: alle plannen voor de Spoorzone op een rijtje

18 juni 2021 om 17:36 • Aangepast 23 juni 2021 om 09:58
nl
Elke Tilburger heeft het er de afgelopen tijd wel eens over gehad: de Spoorzone. Verschillende bouwprojecten aan de noordzijde van het station moeten de stad naar een hoger niveau tillen. Maar wat wordt er eigenlijk allemaal gebouwd in de Spoorzone?
Profielfoto van Julia Meijer
Geschreven door
Julia Meijer

De toekomst van de Spoorzone:

Wachten op privacy instellingen...

Inmiddels hebben we allemaal Plan-T al uit de grond gestampt zien worden. Deze ontmoetingsplaats voor bedrijven is sinds 2020 in gebruik, met onder andere kantoren van Scheepens, fitness Basic-Fit en Buro Nexus.

Brabander
Naast dit gebouw komt de Brabander. Een woontoren die in 2022 voltooid zal zijn en vanuit waar er een gigantisch mooi uitzicht zal zijn over de stad.

Mindlabs
Grenzend aan de bestaande LocHal zal in opdracht van Gemeente Tilburg en Fontys Hogenscholen Mindlabs gebouwd worden. Deze plek zal dienen om het bedrijfsleven samen te laten werken met het onderwijs op het gebied van kunstmatige intelligentie. Mindlabs zal volgens de huidige planning in 2021 opgeleverd worden.

Clarissentoren
Kijkend vanuit de Stationstraat aan de Zuidzijde van het station, zal het uitzicht ook een flinke verandering ondergaan. Precies achter het station wordt de Clarissentoren gebouwd, waar 270 appartementen komen. Met een hoogte van 130 meter, gaat de skyline van Tilburg een flinke verandering zien. Dat is namelijk zo'n 30 meter hoger dan de StadsHeer. Het duurt alleen wel nog even, want de Clarissentoren moet klaar zijn in 2025.

Binnentuin
Rondom Club Smederij, RAW en Smeer 'm worden wat gebouwen toegevoegd onder de naam Binnentuin. Een plek die ruimte moet bieden voor ondernemerschap en vermaak.

Young Professional Campus
Tussen de Binnentuin en de bestaande Koepelhal komt een Young Professional Campus. In 2024 zal dit af zijn en het zal dienen als een plek voor ontmoetingen, (startend) ondernemerschap, onderwijs en wonen.

Koepelhal & Wagenmakerij
De Koepelhal & Wagenmakerij worden ook onder handen genomen. Je vindt hier nu de Hall of Fame. Hier zal een stuk bovenop gezet worden voor parkeren en wonen. De huidige functie van de hallen zal bewaard blijven als een plek voor evenementen, urban culture en startend ondernemerschap.

Ketelhuis
Tegenover de Binnentuin krijgt het Ketelhuis een nieuwe functie als woonruimte met 48 appartementen. Achter het Ketelhuis komen nog veertien atelierwoningen. Dit zal naar schatting af zijn in 2023.

Theresia Zone I en II
Aan beide kanten van het Ketelhuis komen Theresia Zone I en Theresia Zone II. Hierin komen vooral woningen en kantoren. Het stuk wat aan de Besterdring op de plaats van het voormalige blauwe UWV-gebouw komt zal een woontoren worden.

Zwijsen en Zwijsen II
Als laatste wordt er nabij het busstation in de Spoorzone gebouwd onder de naam Zwijsen en Zwijsen II en dit alles zal in 2022 af zijn. Het worden gebouwen waar woningen en commerciële ruimtes komen. Ook komt er een parkeergarage met 800 plekken bij. In Zwijsen II komt ook een hotel en wordt er in de bestaande loods een entree gecreëerd naar dit gebied.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.