Beregenen uit oppervlaktewater verboden in bijna hele Dommelgebied

19 juni 2021 om 16:19 • Aangepast 28 juni 2021 om 13:16
nl
Waterschap De Dommel verbiedt vanaf zaterdag om bijna in het hele Dommelgebied te beregenen met oppervlaktewater. Het verbod geldt zolang als nodig is. Nooit eerder gold een onttrekkingsverbod op deze schaal in het gebied.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

Op af en toe een plaatselijke stortbui na, valt er weinig regen, schrijft het waterschap op haar website. Door de warmte en het groeiseizoen is de verdamping groot. "Water vasthouden is dan prioriteit." Vooral de hoger gelegen zandgrond in het gebied zijn erg droogtegevoelig.

Uit de Dommel zelf mag tussen Den Bosch en het Wilhelminakanaal en de beek de Zandleij wel beregend worden. Het verbod geldt niet voor de Dommel zelf tussen Den Bosch en het Wilhelmakanaal en de beek de Zandleij. Uit de zijwatergangen van Dommel en Zandleij mag géén water gehaald worden.

Nooit eerder
Verder geldt dus voor het hele gebied een onttrekkingsverbod. , inclusief alle zijsloten die erin uitkomen en wateren als visvijvers en vennen. Alleen het laten drinken van vee en het bestrijden van brand met oppervlaktewater is wel toegestaan. Waterschap De Dommel controleert in het veld.

Nooit eerder besloot het waterschap tot zo’n uitgebreid gebiedsdekkend verbod. En dat al vóór de zomer. Vorig jaar heeft De Dommel tot in december onttrekkingsverboden gehad. Dat was het langst durende verbod ooit op het gebruik van water uit beken en sloten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.