Jongen (17) overlijdt na ongeluk met ijzeren plaat, boete voor bedrijf

21 juni om 15:31 • Aangepast 22 juni om 15:25
Foto: Danny van Schijndel.
Foto: Danny van Schijndel.
Het staalconstructiebedrijf Van Lieshout Specicon in Loosbroek heeft een boete gekregen van 17.500 euro. Het bedrijf is volgens de rechtbank verantwoordelijk voor een bedrijfsongeval waarbij een 17-jarige medewerker om het leven kwam.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

De jongen wilde in juni 2018 een metalen strip van ruim 150 kilo uit een rek in de bedrijfsloods halen. Hij klom aan de zijkant op het rek om vervolgens met een elektrische takel de strip op te tillen. Toen de bovenste strips van het rek gleden raakte de jongen bekneld en overleed hij.

Uit onderzoek is gebleken dat de strips te hoog waren opgestapeld. Daarnaast had het bedrijf te weinig aandacht besteed aan de risico’s. De instructie was veelal mondeling door meerdere mensen, waarbij niet duidelijk was wie waarvoor verantwoordelijk was. Het was voor werknemers ook niet duidelijk wie toezicht hield.

Op het moment van het ongeval wist zelfs niemand precies wat het slachtoffer aan het doen was, waardoor toezicht daarop simpelweg niet mogelijk was.

Grote impact
De vertegenwoordigers van het bedrijf zien de ernst in van het leed dat de familie is aangedaan. Ook nam het bedrijf aanvullende veiligheidsmaatregelen. Zo is onder meer het strippenrek buiten gebruik gesteld.

Behalve de geldboete van 17.500 euro moet het bedrijf ook de kosten van de uitvaart van ruim 12.500 euro vergoeden aan de nabestaanden.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...