Video

Vader en zoon bouwen samen een waterkrachtcentrale voor hun dorp

1 juli 2021 om 00:00 • Aangepast 31 juli 2021 om 01:16
nl
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. Deze keer staat de gemeente Sint-Michielsgestel centraal. #VerrassendBrabant
Profielfoto van Marielle Bijlmakers
Geschreven door
Marielle Bijlmakers

Sint-Michielsgestel is een mooie, groene gemeente in Noordoost-Brabant, waar inwoners hebben bewezen dat ze samen heel wat kunnen bereiken. Zo hebben vader Jan en zoon Bram Taks een waterkrachtcentrale bedacht en gebouwd, waar nu zo'n kleine 200 huishoudens hun groene stroom vandaan halen. Ze hebben het via crowdfunding ook nog eens zelf gefinancierd, in vier maanden tijd.

Waterkrachtcentrale Dommelstroom
Waterkrachtcentrale Dommelstroom

Hoe werkt die waterkrachtcentrale? Dat zie je hieronder:

Wachten op privacy instellingen...

In 2017 is Dommelstroom, zo heet de centrale, genomineerd voor de Brabant Stijlprijs. Een prijs voor bijzondere bouwwerken in de provincie. De prijs ging dat jaar overigens naar Hilvarenbeek en daar lees je meer over in onze zomerserie over die gemeente. De centrale ligt aan de Genenberg 2 in Sint-Michielsgestel. Je kunt er prachtig wandelen en op een bankje rustig in je opnemen hoe Dommelstroom werkt. Op deze website vind je meer informatie.

Meer over Sint-Michielsgestel:
Naast de krachtcentrale telt Sint-Michielsgestel een kamelenmelkerij van de familie Smits in Berlicum, de enige kamelenmelkerij van Nederland. Wandelen kun je in de bossen en langs de Dommel, maar ook op landgoed Eikenhorst, niet in Wassenaar maar in Gestel.

Sint-Michielsgestel telt ruim 29.000 inwoners. Met carnaval heet het Bokkendonk. Bekende Gestelnaren zijn vader en zoon Rein en Richard Groenendaal, die beiden zeer succesvol waren als veldrijder. Ook zanger René Schuurmans, zangeres Anneke van Giersbergen en wielrenster Puck Moonen komen uit Sint-Michielsgestel.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.