Romeinse soldaat werd begraven met zijn zwaard, scheermes, eten en drinken

1 juli 2021 om 00:00 • Aangepast 1 juli 2021 om 14:25
nl
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. Deze keer staat de gemeente Someren centraal. #VerrassendBrabant
Profielfoto van Marielle Bijlmakers
Geschreven door
Marielle Bijlmakers

Someren wordt al tientallen eeuwen bewoond. Er is zo'n dertig jaar geleden zelfs een compleet Romeins graf ontdekt, in Waterdael. Het silhouet van de man in de zandbodem was volgens archeologen ‘duidelijk’ te zien. Er lagen bijgiften in het graf, zoals zijn zwaard, scheermes, schaar en een aardewerken kruik plus een voorraad eten en drinken.

Rond het jaar 20 na Christus is de Romeinse soldaat bijgezet in een grote begraafplaats uit de IJzertijd van vijf eeuwen eerder. De archeologen nemen aan dat de man als militair diende bij de Germaanse hulptroepen van het Romeinse leger.

Meer over Someren:
De grootste publiekstrekker in Someren is de Kennedymars, die sinds 1963 wordt gelopen. Aan de eerste editie deden 100 wandelaars mee. Tegenwoordig zijn er 3000 deelnemers. De langste route voert over 80 kilometer en rond de tocht worden tal van festiviteiten georganiseerd in het dorp.

Maar Someren kent ook veel natuurschoon. Hier ligt het Beuven, dat is het grootste ven van Nederland met zijn 85 hectare. Het ligt op de Lieropse heide bij de Strabrechtse Heide. Het Beuven is enorm vogelrijk en beroemd om de bijzondere plantengroei. De Somerense Heide en het Keelven waren van oorsprong droge naaldbossen, maar ze zijn de afgelopen twintig jaar veranderd in een afwisselend natuurgebied, met Schotse hooglanders en andere grote grazers. Er zijn wandelroutes uitgezet en je kunt hier bij meerdere campings terecht..

Ook bijzonder is het gehucht Boomen met z'n beschermd dorpsgezicht. De oudste boerderij stamt uit 1254 en viel onder het gezag van de Abdij van Postel. In de 19e eeuw werd het gehucht verder uitgebreid en bestaat nu uit 7 oude en 3 nieuwe boerdijen. Markant is de eeuwenoude lindeboom, waar in 1946 een Mariabeeld geplaatst is, uit dank voor het feit dat in dit buurtschap geen oorlogsslachtoffers zijn gevallen.

Someren telt ruim 19.400 inwoners en bestaat uit de kernen Someren, Someren-Heide, Someren-Eind en Lierop. Bekende inwoners zijn Antoon Hurkmans, oud-bisschop van Den Bosch, beeldhouwer en kunstschilder Paul Elshout (1949-2018) en oud-hockeyspeler Mink van der Weerden. Met carnaval heet Someren de Meerpoel. En als je zelf uit Someren of uit de buurt komt, dan zeg je Zummere.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.