Hulp voor afstudeerders: 'Die groep redt zich wel, denkt iedereen'

22 juni 2021 om 18:12 • Aangepast 23 juni 2021 om 09:38
nl
Een baan vinden als je net bent afgestudeerd, dat kan lastig zijn. Jongerenpunt Midden-Brabant en Werkgeversservice Midden-Brabant helpt deze groep met verschillende gratis workshops en de mogelijkheid om een-op-een begeleiding te krijgen tot ze een baan hebben gevonden.
Profielfoto van Julia Meijer
Geschreven door
Julia Meijer

Afgestudeerd, maar wat nu? Veel HBO en WO studenten stellen zich die vraag. "Iedereen denkt dat die groep zich wel redt, want ze houden vaak een bijbaantje aan na de studie", vertelt Jolijn Vugts van Jongerenpunt Midden-Brabant. Dit betekent dat ze niet werkeloos zijn en dus niet met het UWV in aanraking komen. Maar een baan in de richting van hun opleiding, vinden ze vaak niet. "De school helpt ook niet altijd genoeg daarbij", legt Jolijn uit. "Het gat tussen afstuderen en de arbeidsmarkt is voor deze groep heel erg groot."

Workshops
Om die reden organiseert Jongerenpunt Midden-Brabant in samenwerking met Werkgeversservice Midden-Brabant verschillende workshops om deze groep op weg te helpen. Ze zijn gratis voor jongeren tussen de 18-27 jaar die wonen in Midden-Brabant en net zijn afgestudeerd op HBO/WO niveau. "Het moet vooral laagdrempelig zijn voor deze groep", legt Vugts uit.

Laagdrempelig
De workshops behandelen veel verschillende onderwerpen. Ze gaan bijvoorbeeld over het belang van netwerken, hoe je zoekt naar vacatures of hoe je erachter komt wat je wel en niet leuk vindt. Die laatste is voor veel jongeren best lastig. “Onze ouders hebben soms wel advies, maar zijn met een hele andere werkmentaliteit grootgebracht. Tegenwoordig werk je niet meer 40 jaar voor dezelfde baas”, aldus Jolijn. Afstudeerders kunnen kiezen of ze alle workshops volgen of alleen diegene die ze interessant vinden. Na de workshops is er zelfs ruimte voor een-op-een begeleiding via WhatsApp of face-to-face.

Gemeente Tilburg
Gemeente Tilburg omschrijft de ondersteuning van het Jongerenpunt voor deze groep ook al een mooie kans. "Hoe klein óf groot de vraag ook is, elke jongere kan er terecht", leest het bericht. De workshops worden gehouden op verschillende data van 5 tot en met 27 juli, alleen loopt het nog niet storm met de inschrijvingen. Jolijn en haar collega Laura Muller geven niet op en ze legt uit dat de timing misschien niet ideaal is. "We hopen gewoon zo veel mogelijk mensen te kunnen helpen, en anders proberen we het misschien in september nog een keer", aldus Jolijn Vugts.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.