Slaande ruzie door het EK voetbal, zo los je het op

22 juni 2021 om 22:28 • Aangepast 23 juni 2021 om 11:15
nl
Wat nou als je partner weer voetbal wil kijken, maar jij er niets van moet weten? Genoeg stelletjes ruziën erover, zeker tijdens het EK voetbal. Dat ziet relatiecoach Marc Huijbregts regelmatig in zijn praktijk in Den Bosch. "Mensen bellen en zeggen dat ze er zo niks meer aan vinden", vertelt hij in radioprogramma Afslag Zuid van Omroep Brabant.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Relatiecoach Marc ziet dat stelletjes regelmatig ruzie maken om voetbal. "Wat vaak misgaat, is dat de partners in kwestie zich dan helemaal optuigen in het oranje, verdrinken in het beeldscherm en hun hele omgeving vergeten. Behalve dan hun vrienden, die ook om de televisie en het kratje bier zijn verzameld. En dan komt er een soort kinderachtigheid of fanatisme, hoe je het ook wil noemen, naar boven. En er komt een enorme hoeveelheid lawaai uit die voetbalkijkers. Waarop hun partner zich dan afvraagt waar die in is beland. Die herkent de eigen partner niet meer", vertelt Marc.

Buitengesloten voelen
De mensen die bij Marc advies vragen, ergeren zich daar altijd enorm aan. Maar volgens de relatiecoach voelen ze zich in werkelijkheid buitengesloten. "Die denken: als jullie weken achter elkaar alleen maar voetbal zitten te kijken, waar blijf ik dan? De verschoppelingen zeggen dan dat hun partner moet stoppen met voetbal kijken en dan wordt het een welles-nietesdiscussie. En op dat niveau discussiëren leidt natuurlijk tot ellende."

Volgens Marc is het probleem hier vooral dat er wordt gediscussieerd op rationeel niveau in plaats van op gevoelsniveau. "Wat ik zie is dat de een dan de ander niet begrijpt als die helemaal verzuipt in de voetballiefde. De ander begrijpt weer helemaal niet waarom diens partner zich helemaal buitensloten voelt. Nou gebeurt dit niet alleen bij een voetbalwedstrijd. Maar het verergert wel tijdens voetbal en dat verduidelijkt die patronen."

Gouden tips van Marc
Wat nou als jouw vriend of vriendin tot jouw grote ergernis ook iedere keer voetbal wil kijken? Volgens Marc moet je in ieder geval niet proberen om mee te praten over voetbal. "Dan kom je vreselijk over. Want je partner denkt het in principe toch beter te weten, dus blijf daar vanaf. En kraak het spel ook niet af, want dan voelt je partner zich aangevallen. En dan gaat diegene zich meestal verdedigen op een vervelende manier."

Volgens de relatiecoach kun je in plaats daarvan het beste proberen om te onderhandelen met je partner. "Toon wat empathie en zeg iets als: 'Ik zie je dat je hartstikke leuk vindt en dat begrijp ik. Maar na de wedstrijd wil ik ook even iets leuks met jou doen.' En start dan een onderhandeling: je partner kijkt eerst voetbal en daarna krijg jij de aandacht."

Volgens Marc kun je dat het beste doen voordat de wedstrijd begint. "Niet tijdens de wedstrijd, want dat is alleen maar ergerlijk. Dan zit je partner in een eigen bubbel. Probeer het voor de wedstrijd op een akkoordje te gooien."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!