Video

Tilburg heeft nu ook een piano op het station: 'Ideaal bij vertragingen'

23 juni 2021 om 13:20
nl
Tilburg heeft sinds woensdag haar eigen stationspiano. Tegenover de Smullers-snackbar in het stationsgebouw is iedereen vrij om muziek te maken terwijl ze op hun trein wachten.
Profielfoto van Julia Meijer
Geschreven door
Julia Meijer

Achttien steden gingen Tilburg al voor met een stationspiano. Veel verschillende Tilburgse raadsleden hebben er de afgelopen jaren voor gestreden en nu is het Bea Mieris en Ton Gimbrère gelukt. "Zo'n piano is de ideale wachtverzachter", vertelt Ton Gimbrère.

De piano zal gaan bijdragen aan de sfeer op het station. "Als je met muziek vertrekt, geeft dat een goed gevoel en wil je veel vaker terugkomen", vertelt Gimbrère. "Een treinvertraging wordt vanaf vandaag met gejuich ontvangen", grapt het raadslid.

Cursus onthullen
Wethouder van Cultuur Marcelle Hendrickx mocht de piano onthullen. "Als wethouder krijg je daar een speciale cursus in", lacht ze. "Ik ben supertrots op onze raadsleden die aan de weg werken voor zulke initiatieven." Ook vertelt Hendrickx dat de plek toch wel bijna een concertzaaltje is. "We zijn dan misschien nummer negentien in het land met een piano, maar we zijn nummer één wat betreft de plek."

Marcelle Hendrickx onthult de piano, raadsleden Gimbrère en Mieris kijken toe. (Foto: Julia Meijer/Omroep Tilburg)
Marcelle Hendrickx onthult de piano, raadsleden Gimbrère en Mieris kijken toe. (Foto: Julia Meijer/Omroep Tilburg)

Na de onthulling mocht Jan-Willem Rozenboom een stuk spelen om het heugelijke feit te vieren. De bekende Tilburgse pianist wist andere gegadigden niet af te schrikken. Al snel nam een toeschouwer plaats en kreeg een groot applaus van het publiek.

Wachten op privacy instellingen...

Op veel stations hebben de piano's redelijk wat vernieling gezien. "Alle losse delen zijn met speciale schroeven vastgezet", legt pianostemmer Edward Meijer uit. Over vernieling zegt hij: "Je kunt dat niet tegengaan, maar als je het netjes houdt, dan blijft het vaak ook netjes."

De piano is speciaal gekozen op een klank die goed werkt in de ruimte. "Deze piano heeft een wat donkerdere toon, dat werkt hier beter dan scherp en schel." Op de vraag hoe de pianostemmer de piano vindt klinken, antwoordt hij: "Hij klinkt uitstekend!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.