De klok horen luiden én weten waar de klepel hangt - Omroep Brabant

De klok horen luiden én weten waar de klepel hangt

1 juli om 00:00 • Aangepast 16 juli om 13:45
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. Deze keer staat de gemeente Asten centraal. #VerrassendBrabant
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door
Jacky Goossens

Als ze ergens verstand hebben van klokken, is het wel in Asten. Hier worden al meer dan een eeuw klokken gemaakt en het plaatselijke ‘Museum Klok & Peel’ heeft de grootste verzameling luidklokken en beiaarden ter wereld. In Asten is ook ‘s werelds grootste klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts gevestigd. Vooral bekend als leverancier van de grote luidklok van de Notre-Dame in Parijs en restaurateur van de carillonklokken van Arlington, de beroemde Amerikaanse begraafplaats.

Het museum staat tot ver over onze landsgrenzen bekend om zijn collectie klokken en carillons, onder meer uit Azië en in het bijzonder China. Je kunt er een replica van de grote klok van de Notre-Dame bekijken, het astronomische kunstuurwerk bewonderen, zelf een klok luiden en op het carillon spelen.

De grondlegger van de omvangrijke collectie is de in 2007 overleden campanoloog (klokkendeskundige) dr. André Lehr. Mede op zijn advies kocht het museum een toonaangevende en wereldomvattende verzameling van Amerikaanse bellen en klokken waarmee de basis voor het hedendaagse museum werd gelegd. In de loop van de tijd kwamen daar belangrijke Nederlandse klokken en beiaardverzamelingen bij. Waarschijnlijk zal de permanente tentoonstelling ‘Asten klinkt in de Notre-Dame’ het meest tot de verbeelding spreken.

Omdat het museum in het prachtige natuurgebied Nationaal Park Grote Peel ligt, zou je aan je bezoek ook nog een wandeling vast kunnen knopen.

Meer over Asten
Asten maakt deel uit van de Metropoolregio Eindhoven. Aantal inwoners: bijna 17.000 (2021). Tijdens carnaval heet Asten Klotland.

Asten had een eigen ‘Malle Pietje’ (een bekend karakter uit de tv-serie Swiebertje): Piet Bankers. Omdat Piet net als ‘Malle Pietje’ uit de serie eigenzinnig was en een ‘winkel van sinkel’ had. Piet overleed 20 mei 2021 op 78-jarige leeftijd.

Asten wordt bovengemiddeld vaak getroffen door noodweer. Bekijk het Omroep Brabant-programma 'Mooi Brabant' over Asten.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...