Typisch een gevalletje van de grens op zoeken - Omroep Brabant
Video

Typisch een gevalletje van de grens op zoeken

1 juli 2021 om 00:00 • Aangepast 10 juli 2021 om 19:49
nl
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. Deze keer staat de gemeente Baarle-Nassau centraal. #VerrassendBrabant
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door
Jacky Goossens

Als je Nederland en België op één dag wilt bezoeken zonder al te veel kilometers te rijden, is Baarle-Nassau een aanrader. Deze grensplaats vormt samen met het Belgische Baarle-Hertog het dorp Baarle en staat vooral bekend om de unieke grenssituatie.

Dat hebben we gemerkt tijdens de coronacrisis toen de kappers in Baarle-Hertog open mochten blijven, terwijl ze in het aangrenzende en Nederlandse Baarle-Nassau op slot moesten. De geschiedenis van dit bijzondere dorp gaat heel ver terug. Leuk voor de liefhebbers van cultuurhistorie om er eens in te duiken.

De grenzen tussen Baarle-Nassau en Baarle-Hertog werden voor het eerst opgetekend in 1667 en er is veel over te doen geweest. Veel in Baarle-Nassau herinnert aan de ‘grensperikelen’. Bijvoorbeeld de grenspaal voor de St. Remigiuskerk midden in het centrum. Het is een kopie van de officiële grenspalen en werd in 1976 geplaatst ter herinnering aan de officiële vaststelling van de grens tussen Nederland en België.

Een ander fenomeen is het huis met de twee huisnummers. In Baarle geldt voor de inwoners de ‘voordeurregel’. De plaats van de voordeur bepaalt in welke gemeente de bewoners van het pand zijn ingeschreven. Je vindt het huis met het Belgische nummer 2 en het Nederlandse nummer 19 in het gehuchtje Loveren. De grens loopt dwars door de voordeur.

Meer over Baarle-Nassau
Het is het Nederlandse deel van het dorp Baarle en ligt ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Tilburg. Het andere deel is het Belgische Baarle-Hertog.
Aantal inwoners: bijna 7000 (2021). Tijdens carnaval heet Baarle-Nassau Smokkelgat.
Bijzonderheden: er wonen relatief veel miljonairs in Baarle-Nassau. Hier vind je meer informatie.

Bekijk het Omroep Brabant-programma 'Mooi Brabant' over Baarle-Nassau.

Wachten op privacy instellingen...

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.