Zonnekoning Lodewijk XIV was de beroemdste 'gast' van Kasteel Heeswijk

29 augustus 2021 om 11:43 • Aangepast 30 augustus 2021 om 10:02
nl
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. Deze keer staat de gemeente Bernheze centraal. #VerrassendBrabant.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Al bij de eerste stap op de ophaalbrug van Kasteel Heeswijk, heb je het gevoel dat je terug gaat in de tijd. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat het kasteel bijna duizend jaar oud is. Het fundament werd namelijk al in 1080 gelegd met de aanleg van een motte-burcht (een soort kasteelheuvel).

Pas 76 jaar later, in 1156, zou de eerste kasteelheer Graaf Almericus van Heeswijk zijn intrek nemen in het machtige monument. Na hem zouden nog veel, ruim veertig, kasteelheren volgen.

Prins Maurits probeerde het kasteel rond 1600 in te nemen, maar zonder succes. Wat hem niet lukte, lukte zijn halfbroer Frederik Hendrik in 1629 wel en zelfs de roemruchte Zonnekoning Lodewijk XIV is er in 1672 ‘te gast’ geweest, al was dat bepaald niet op uitnodiging. De laatste bewoner, baron Willem van den Bogaerde van Terbrugge, verbouwde het kasteel in 1835 in de staat zoals we die nu nog steeds kennen.

Willem was getrouwd met barones Albertine van Heeckeren van Kell. Deze Albertine zorgde er na de dood van haar Willem (1874) voor dat het kasteel, de collectie en het landgoed in een stichting werden ondergebracht. Zodat iedereen, van jong tot oud, er tot op de dag van vandaag van kan genieten.

Voor kinderen zal ‘m dat vooral zitten in het beklimmen van de toren en het ontdekken van de geheime trappen en gangen. Terwijl voor volwassenen de rijke historie en het mooie landgoed tot de verbeelding zal spreken.

Meer over Bernheze
Bernheze is deels gelegen in de Meierij van 's-Hertogenbosch en deels in de Peelrand. De gemeente ontstond in 1994 na de samenvoeging van de gemeenten Heesch, Nistelrode en Heeswijk-Dinther in het kader van gemeentelijke herindeling. Het aantal inwoners is bijna 31.500. Bekende inwoner is oud-voetballer en Jong PSV-trainer Ruud van Nistelrooij.

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.