Video

Soldaten op de fiets en motorfiets waren gelegerd in Fort Isabella

8 augustus 2021 om 11:51
nl
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. Deze keer staat de gemeente Vught centraal. #VerrassendBrabant.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Ooit liepen op Fort Isabella militairen rond. Ze moesten vanaf het fort, dat later werd omgevormd tot Isabellakazerne, de stad ’s-Hertogenbosch beschermen tegen invallen van respectievelijk de Hollanders, de Fransen, de Belgen en nog later de Duitsers. Tijdens de inval van Duitsland waren in de kazerne de roemruchte Wielrijders gelegerd, een regiment dat louter bestond uit soldaten die zich per fiets en motorfiets verplaatsten.

Het fort is vernoemd naar aartshertogin Isabella (1566-1633), hertogin van Brabant en dochter van de Spaanse koning Filips II. Het kazernecomplex is inmiddels getransformeerd tot wat je bijna een dorp in het dorp Vught kunt noemen.

Anno 2021 hebben de Wielrijders plaatsgemaakt voor bewoners, ondernemers, terrasjes, een museum en een Foodhall die naar verwachting in september de deuren opent. Je kunt op de bonnefooi afreizen naar Fort Isabella, maar als je een rondleiding over het terrein wilt, is het verstandig je hiervoor aan te melden door te mailen naar [email protected] of even te bellen: 06-4323 3275.

Meer over Vught:
En als je dan toch in Vught bent, kun je ook een bezoek brengen aan Kamp Vught, een van de drie Duitse concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook de tot cultureel centrum verbouwde Petruskerk of een wandeling over de Vughtse Heide zijn zeker de moeite waard. www.bezoekvught.nl.

Veel mensen kennen de gemeente Vught van de EBI, de zwaarst beveiligde gevangenis van Nederland, waar mannen als Ridouan Taghi, Dino Soerel, Willem Holleeder en Mohammed B zitten opgesloten.

Vught hoort bij de regio Noordoost-Brabant. De gemeente werd in 1933 uitgebreid met de gemeente Cromvoirt en in 2021 met het dorp Helvoirt en de bijbehorende buurtschappen Distelberg, Gijzel, Laar en Molenstraat. Er wonen 31.600 mensen en Vught heet tijdens carnaval Dommelbaorzedurp.

Een bekende inwoner is Albert Verlinde. Hij is sinds 4 januari ook gemeenteraadslid in Vught.

Bekijk hier de Omroep Brabant-uitzending van Mooi Brabant over Vught:

Wachten op privacy instellingen...

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.