Video

Klooster wordt weeshuis en wordt in brand gestoken door de Duitsers

1 juli 2021 om 15:31 • Aangepast 24 juli 2021 om 19:54
nl
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. Deze keer staat de gemeente Woensdrecht centraal. #VerrassendBrabant
Profielfoto van Marielle Bijlmakers
Geschreven door
Marielle Bijlmakers

Woensdrecht was rond 1800 de laatste plaats met een klooster van de Wilhelmietenorde. De mannelijke kloosterlingen werden vernoemd naar de Heilige Wilhelmus van Malavalle (gestorven in 1157). De orde werd ruim 70 jaar later gesticht, maar in de vijftiende eeuw kwam de klad erin, al bleef de Wilhelmietenorde in het Mariaklooster in Huijbergen nog eeuwen overeind.

In 1847 werd het definitief gesloten en werd er het opvoedings- en onderwijsinstituut Sainte-Marie in gevestigd. De Broeders van Huijbergen begonnen hier hun opvoedingswerk voor weeskinderen. Het klooster is uiteindelijk vernietigd toen de Duitsers het in 1944 in brand staken. Alleen het poortgebouw is gespaard gebleven en na een renovatie is hier een museum gehuisvest over de laatste Wilhelmietenorde.

De Tweede Wereldoorlog heeft diepe wonden geslagen in de Slag om Woensdrecht. Het begon op 7 oktober 1944 in de Raadhuisstraat in Hoogerheide. Er vonden zware straatgevechten plaats waarbij 60 tot 70 militairen sneuvelden. Sindsdien staat de plaats bekend als De Verwoeste Hoek.

De Slag duurde uiteindelijk 21 dagen en kostte duizend mensenlevens. Alleen al daarom is het oorlogsmuseum aan de Putseweg in Ossendrecht de moeite waard om te bezoeken.

Jan de Jonge verzamelt al zestig jaar spullen uit WOII:

Wachten op privacy instellingen...

Meer over Woensdrecht
De gemeente Woensdrecht heeft ruim 22.000 inwoners en bestaat behalve deze kern uit Hoogerheide, Huijbergen, Ossendrecht en Putte.

Bekende (oud-)inwoners van de gemeente zijn de heilig verklaarde zuster Marie-Adolphine oftewel Kaatje Dirks (1866-1900), Pauline Musters (1878-1895), met 61 centimeter de kleinste volwassen vrouw ooit volgens het Guinness Book of World Records, Gerard Koel (winnaar Olympisch brons op de baan en daarna Tourchauffeur) en wielrenner Adrie van der Poel. Met carnaval heet Woensdrecht Wjeeldrecht.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.