Verhalen dat de Biesbosch in één nacht is ontstaan zijn zwaar overdreven

1 juli 2021 om 13:00 • Aangepast 30 juli 2021 om 22:10
nl
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. Deze keer staat de gemeente Waalwijk centraal. #VerrassendBrabant
Profielfoto van Marielle Bijlmakers
Geschreven door
Marielle Bijlmakers

De Sint-Elisabethsvloed, een watersnoodramp in oktober 1421, had veel effect op Waalwijk gehad. Door mythevorming werd aangenomen dat er wel 100.000 mensen om het leven kwamen door de ramp; aannemelijker is dat het om tweeduizend mensen ging.

Ook werd verteld dat de Biesbosch door de Sint-Elisabethsvloed in één nacht is ontstaan. De verhalen zijn dat die ontstond door een noordwesterstorm, waardoor dijken doorbraken en een groot gebied onder water kwam te staan. Maar dat is te veel eer. De Biesbosch heeft er tientallen jaren over gedaan om helemaal onder water te komen.

Meer over Waalwijk
Waalwijk ligt in de streek de Langstraat. Het ligt van oudsher op de grens tussen Brabant en Holland en had daarom nogal eens te kampen met wisselende grenzen en veel conflicten.

Qua evenementen is de 80 van de Langstraat wel een hele bekende, een wandel-/marteltocht over 80 kilometer, waar menig activiteit omheen georganiseerd wordt en die buiten coronatijd massa's mensen aantrekt.

Een geliefde toeristische activiteit in de buitenlucht is het Halve Zolenpad, dat je kunt fietsen en kunt lopen, maar het beslaat wel 47 kilometer. Het is een oude spoorweg van Lage Zwaluwe via Waalwijk naar Den Bosch. Hierlangs zie je allerlei kunstwerken.

Kinderen vermaken zich in Waalwijk bij trampolineparadijs Jump XL, Monkey Town, bowling 't Bourgondisch Hof en bloemenboerderij De Langendam. Voor de iets groteren zijn er escape rooms van Epic Escape.

Waalwijk heeft ruim 49.000 inwoners en heet met carnaval Schoenlapperslaand. Bekende (oud-)inwoners zijn filmkenner Rene Mioch, advocaat Jan-Hein Kuijpers, modeontwerpster, ondernemer en tv-maker Olcay Gülsen en Lord of the Rings Yuri van Gelder.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.