Op pad met De Goede Moordenaar en het gewoon kunnen navertellen

1 juli 2021 om 12:26 • Aangepast 19 juli 2021 om 09:49
nl
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. Deze keer staat de gemeente Gemert-Bakel centraal. #VerrassendBrabant.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Hoe was het leven in een Brabants dorp aan het begin van de vorige eeuw? Voor het antwoord op deze vraag moet je bij het Boerenbondsmuseum in Gemert-Bakel zijn.

Met de twee originele boerderijen, verschillende ambachtshuisjes, een handkrachtzuivelfabriek, een dorpspleintje, een plattelandsschooltje, een machinale klompenmakerij, een houtzagerij, een wevershuisje en een veldkapel kun je het met recht een openluchtmuseum noemen. In de verschillende gebouwen vind je replica’s van voorwerpen, gereedschappen en machines uit lang vervlogen tijden

Het museum was oorspronkelijk de geboorteboerderij van pater Godefridus van den Elsen (1853-1925). Deze pater, die bekend stond als allesdoener en allesdurver, was de oprichter van het Sint-Norbertusgymnasium in Heeswijk, het latere Gymnasium Bernrode. Een bijzondere en veelzijdige man. Zo maakte hij zijn eigen Latijnse leerboekjes en was hij hoofdredacteur van het Weekblad van den Noordbrabantschen Christelyken Boerenbond.

De trots van het Boerenbondsmuseum is De Goede Moordenaar. Dit klinkt even onheilspellend als dubieus, maar we hebben het hier over een stoomtram die van 1883 tot 1937 die over het traject Den Bosch-Helmond reed. Die werd De Goede Moordenaar genoemd omdat mensen enerzijds blij waren met de tram als vervoersmiddel, maar er ook voor vreesden. De tramrail liep vlak langs woonhuizen, wat veel dodelijke ongelukken tot gevolg had, zo weet de beheerster van het museum te vertellen.

Maar dat was toen. Nu hoef je tijdens een ritje in de nieuwe Goede Moordenaar, een replica die deels op zonne-energie rijdt, alleen maar te genieten van wat Gemert-Bakel allemaal te bieden heeft.

Meer over Gemert-Bakel
Gemert-Bakel ligt in de Peelrand en de Peelkern en ontstond op 1 januari 1997 door een samenvoeging van de voormalige gemeenten Gemert, Bakel en Milheeze. Aantal inwoners: bijna 31.000. Tijdens carnaval heet Gemert Waeverstad en Bakel Pierewaaiersrijk.

Gemert-Bakel kan voor zo’n ‘kleine’ gemeente trots zijn op het aantal aansprekende (oud-)inwoners:

  • motorcrosser en drievoudig wereldkampioen in de MX-2 klasse Jeffrey Herlings,
  • topmodel Nicky Opheij,
  • zangeres en songwriter Laura van den Elzen,
  • profwielrenner Eddy Bouwmans,
  • 'stijlpastoor' en journalist Arno Kantelberg
  • voormalig politicus Harrie Verkampen
  • de in 2004 overleden bekende tv-en filmregisseur Wim Verstappen.
Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.