Regenboogvlag zorgt ook in Geldrop-Mierlo voor discussie: 'Tenenkrommend'

25 juni 2021 om 15:15 • Aangepast 28 juni 2021 om 09:44
nl
Er is onenigheid in het gemeentebestuur van Geldrop-Mierlo over het uithangen van de regenboogvlag. Een aantal fracties wilden deze laten wapperen uit protest tegen de anti-LHBTI-wetgeving in Hongarije.
Profielfoto van Studio040
Geschreven door

Het verzoek om de vlag uit te hangen, komt van fractiepartijen PvdA, GroenLinks, Samen en D66. Zij doen dit naar aanleiding van al het gedoe rondom de strenge homo- en genderwetgeving in Hongarije. Daar is afgelopen maand een wet aangenomen die verbiedt jongeren tot achttien jaar bloot te stellen aan 'inhoud die homoseksualiteit, afwijking van de genderidentiteit en het veranderen van sekse' zou aanmoedigen. Veel mensen door heel Europa komen hier tegen in opstand.

Het voorstel van de vier fractiepartijen om de regenboogvlag uit te hangen, werd niet goed ontvangen door het college van B en W. Volgens Studio040 zijn hun tegenargumenten dat het gaat om een internationale kwestie en dat er wereldwijd 71 andere landen zijn die ook een anti-homobeleid voeren. Daarnaast zegt het college dat enkel in actie komen met een symbool niet helpt.

''Wat kan je ook verwachten van een college dat zelf geen enkele vorm van diversiteit in zich heeft.''

De vier fracties noemen deze verklaring 'tenenkrommend, frustrerend en diep teleurstellend'. Volgens een woordvoerder voelt het college niet aan hoe belangrijk het is om solidariteit uit te stralen. ''Misschien zijn onze verwachtingen wat te hoog. Wat kan je tenslotte verwachten van een college dat zelf geen enkele vorm van diversiteit in zich heeft.''

Ook Astrid Oosenbrug, voorzitter van de landelijke COC-organisatie laat zich horen over de kwestie. “Bizar dat veel mensen en bestuurders niet snappen waarom Hongarije en Polen, als Europese landen binnen de unie, voor ons meer emotie oproepen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.