Mathieu van der Poel slaat dubbelslag: wint etappe en pakt gele trui

27 juni 2021 om 17:40 • Aangepast 28 juni 2021 om 09:32
nl
Mathieu van der Poel heeft de tweede etappe van de Tour de France gewonnen. In de steile slotklim op de Mûr-de-Bretagne gaf Van der Poel zijn concurrenten het nakijken. Van der Poel pakte met de overwinning ook de gele trui. De renner droeg de gele trui op aan zijn opa Raymond Poulidor die in zijn carriere nooit het geel droeg.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

"Ik had op de eerste doorkomst van de Mûr-de-Bretagne de bonificatieseconden nodig om in het geel te komen", vertelde een geëmotioneerde Mathieu van der Poel na afloop. Na de demarrage op de eerste doorkomst herhaalde Van der Poel het huzarenstukje bij de finish en demarreerde hij opnieuw. Van der Poel kwam met voldoende seconden voorsprong over de streep om de gele trui te veroveren.

Adrie van der Poel, Mathieu's vader, verdiende in het verleden ook eens de gele trui, waarmee zij de eerste vader en zoon zijn met het geel om de schouders in de Tour. Toch is Adrie nooit op het podium in het geel gehesen: door een rekenfout werd Ferdi Van Den Haute gehuldigd. Een dag later, tijdens de Ronde van Frankrijk in 1984, mocht hij wel in het geel vertrekken.

De tweede etappe van de Tour de France ging van start in Perros-Guirec en eindigde na 184 kilometer op de Mûr-de-Bretagne. De Mûr-de-Bretagne werd in de finale van de etappe twee keer beklommen: na 165 en na 182 kilometer.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.