Hevige lokale buien op komst, code geel in heel Brabant - Omroep Brabant

Hevige lokale buien op komst, code geel in heel Brabant

28 juni 2021 om 08:50 • Aangepast 5 juli 2021 om 16:26
nl
Archiefoto: Ben Saanen
Archiefoto: Ben Saanen
Ken je dat? Je weerappje zegt dat het droog blijft, je stapt op je fiets en krijgt tien minuten later een plens regen in je nek. Maandag kan het je zomaar overkomen. Sinds het middaguur geldt code geel, wat betekent dat de weersomstandigheden gevaarlijk kunnen zijn. Van hevige, snel opkomende buien was om half twee in Brabant nog geen sprake, wel viel op verschillende plekken lichte regen.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door

Weerman Wilfred Janssen van Weerplaza benadrukt het lokale karakter van de buien die voorspeld zijn. Het gaat niet om een groot buiencluster, dat overdrijft: "In een stad kan zomaar de ene wijk onder water komen te staan en in een andere wijk blijft het droog." Er kan wateroverlast optreden en op sommige plekken kan ook hagel vallen.

Het is lastig te voorspellen waar de hemelsluizen opengaan. "Op de radar lijkt het dan droog te blijven, maar twintig minuten later valt er dan toch een bui op je kop. Wij noemen dat ook wel popcornbuitjes, omdat ze ineens oppoppen."

Op de site van Weerplaza kun je op een radarkaart zien hoe de buien zicht ontwikkelen. Sinds het middaguur geldt code geel, wat betekent dat er gevaarlijke weersomstandigheden kunnen ontstaan.

Woensdag wat koeler
Dinsdag houden we het vermoedelijk ook niet de hele dag droog. "Dan is er veel meer bewolking en wordt het ook koeler. De nadruk wat regen betreft ligt dan meer op de oostelijke helft van de provincie."

De rest van de week blijft het volgens Janssen 'wisselvallig zomerweer' met vrij aangename temperaturen'. Woensdag wordt het wat koeler, ideaal voor en midweeks-luchtmomentje met alle ramen open.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone